Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

EU PROGRAMI INFORMACIJSKE DRUŽBE

Nazadnje posodobljeno 6. 2. 2019

 

Objava razpisa »Sustainable Smart Solutions for Ageing well« v okviru programa Active & Assisted Living Programme

Cilj razpisa Sustainable Smart Solutions for Ageing well je podpirati inovativne, nadnacionalne in multidisciplinarne projekte sodelovanja. Razpis AAL 2019 je odprt za razvoj rešitev, ki temeljijo na IKT in so namenjene vsem področjem uporabe v domeni AAL. Področja AAL vključujejo rešitve za aktivno življenje, kot so delo in usposabljanje za vitalnost in sposobnosti v prostem času in kulturi, za informiranje in komunikacijo, kot tudi za pomoč pri samostojnem življenju, kot so zdravje in oskrba, življenje in gradnja, mobilnost, transport in varnost.

Rešitve morajo biti vključene v strategije sodelujočih organizacij končnih uporabnikov, ponudnikov storitev in poslovnih partnerjev.

 

Več informacij o razpisu: http://www.aal-europe.eu/stay-up-to-date/calls/call-challenge-2019/

 

 

Projekt ERUDITE omenjen v publikaciji

Projekt ERUDITE, v katerem sodelujeta Fakulteta za elektrotehniko in Ministrstvo za javno upravo, je bil omenjen v publikaciji Digital transformation and SMEs: what regions can do. A policy brief from the Policy Learning Platform on SME competitiveness. Publikacija predstavlja področje zasnove politik za digitalizacijo in digitalno transformacijo. Namenjena je kratki predstavitvi trendov in dejstev, izzivov in priložnosti za srednja in majhna podjetja ter izpostavlja možnosti mest in regij pri podpori digitalizacije in digitalne transformacije.

 

Projekt ERUDITE je prepoznan kot eden ključnih iniciativ za razvoj podeželja v EU

Evropska mreža za razvoj podeželja (European Network for Rural development) je izpostavila projekt ERUDITE kot enega najbolj relevantnih projektov financiranih s strani programov FP7, H2020 in Interreg. Gre za veliko priznanje za delo na področju razvoja digitalnih storitev in razvoja podeželja.


Projekt ERUDITE preko procesov odprtih inovacij ter upoštevanjem družbeno ekonomskih koristi in z vključevanjem najširšega kroga deležnikov, vzpodbuja potrebe lokalnih skupnosti in različne ideje vezane na nove digitalne storitve. V okviru projekta je bila razvita metodologija odprtih inovacij z upoštevanjem družbeno ekonomskih učinkov (SEROI+: Social and Economic Return on Investment with Open Innovation). Metodologija in pripadajoč proces sta primerna za soustvarjanje in ocenjevanje novih digitalnih rešitev, produktov, storitev in okolij. V okviru projekta ERUDITE je na pobudo Laboratorija za telekomunikacije in v sodelovanju z Direktoratom za informacijsko družbo Ministrstva za javno upravo nastala Nacionalna FabLab mreža Slovenije (http://fablab.si/).


Projekt ERUDITE kot eden izmed štirih ključnih iniciativ na spletni strani Evropske mreže za razvoj podeželja: https://enrd.ec.europa.eu/smart-and-competitive-rural-areas/smart-villages/smart-villages-portal/eu-networks-organisations-research_en
 

ERUDITE: Enhancing Rural and Urban Digital Innovation Territories (Interreg Europe project) - Delavnica »Soustvarjanje pametnih digitalnih ekosistemov in obravnava družbeno ekonomskih učinkov«

Obveščamo vas, da je delavnica »Soustvarjanje pametnih digitalnih ekosistemov in obravnava družbeno ekonomskih učinkov« prestavljena zaradi odsotnosti izvajalcev delavnice.

Nov termin izvedbe delavnice bo 9.4.2018. Zaradi nastalih nevšečnosti se vsem prijavljenim iskreno opravičujemo.

 

Javni poziv za izdajo pisma o nameri prijaviteljem na področju vseevropskih telekomunikacijskih omrežij: CEF-TC-2018-1 - »varnejši internet«

JAVNI POZIV za izdajo pisma o nameri prijaviteljem na razpis Generalnega direktorata za komunikacijska omrežja, vsebino in tehnologijo Evropske komisije za zbiranje predlogov v okviru delovnega programa za nepovratna sredstva na področju vseevropskih telekomunikacijskih omrežij v okviru instrumenta za povezovanje Evrope za obdobje 2014-2020: CEF-TC-2018-1 »varnejši internet«.

 

Kontaktna oseba: mag. Jože Vojković

 

Povezava do javnega poziva v Uradnem listu.

 

ERUDITE: Enhancing Rural and Urban Digital Innovation Territories (Interreg Europe project) - Delavnica »Soustvarjanje pametnih digitalnih ekosistemov in obravnava družbeno ekonomskih učinkov«

Spoštovani ustvarjalci, inovatorji, kreativci in vsi ostali, ki vas zanima razvoj pametnih digitalnih ekosistemov in upodobitev njihovih družbeno ekonomskih učinkov, odprte inovacije in  soustvarjanje,
 
v okviru projekta Erudite (https://www.interregeurope.eu/erudite/) in Nacionalne referenčne mreže ustvarjalnih laboratorijev Slovenije (http://fablab.si/; https://www.facebook.com/FabLabSlovenia/) vas vljudno vabimo na delavnico z naslovom:
 
»Soustvarjanje pametnih digitalnih ekosistemov in obravnava družbeno ekonomskih učinkov«.
 
Cilj delavnice je konkretni prikaz rabe razvite metodologije odprtih inovacij z upoštevanjem družbeno ekonomskih učinkov (SEROI+: Social and Economic Return on Investment with Open Innovation). Metodologija in pripadajoč proces je namreč zelo primeren za soustvajanje (co-creation) in ocenjevanje novih digitalnih rešitev, produktov, storitev in okolij.
 
Udeleženci bodo za obravnavano idejo, oziroma digitalno storitev/produkt/rešitev sistematsko identificirali in razčlenili ključne kriterije in dejavnike ki vplivajo na končno vrednost izbrane digitalne storitve/produkta/rešitve.
Metodologija, ki vključuje soustvarjanje in odprto inoviranje, v štirih korakih privede do odgovorov na mnoga vprašanja, ki se porajajo načrtovalcem in razvijalcem storitev/produktov/rešitev kot tudi investitorjem oziroma politikam odločanja ter razblini morebitno meglo nejasnosti s katerimi se pogosto soočijo.
 
•   V prvem koraku poteka identifikacija in definicija izhodišč in okoliščin, preko katerih je izbrano storitev/produkt/rešitev možno povezati s cilji politik (na lokalni, nacionalni, regionalni ali EU ravni) ter jo tako umestiti v širši ekosistem lokalne skupnosti.
•   V drugem koraku poteka identifikacija deležnikov in razmislek o njihovem vključevanju.
•   V tretjem koraku sledi soustvarjanje storitve/izdelka/rešitve
•   V zadnjem koraku poteka identifikacija indikatorjev (kvantitavnih in kvalitativnih) storitve/izdelka/rešitve ter njihovih vrednosti. Preko identificiranih indikatorjev sledi ocenjevanje ter spremljanje doseganja družbenih, ekonomskih kot tudi okoljskih učinkov obravnavane storitve/izdelka/rešitve.
 
Po delavnici boste spoznanja lahko prenesli v lastna okolja, ali pa se preko praktične izkušnje soočili s številnimi izzivi razvoja novih storitev/produktov/rešitev, z izzivi soustvajanja ain inoviranja. Delavnico s podobno vsebino smo v februarju že izvedli v Bruslju. Udeležili so se je predstavniki European Network for Rural Development, DG Connect, DG AGRI, DG Regio, Broadband Competence Office, predstavniki Evropskega Parlamenta, predstavniki regij in drugih organizacij iz praktično vseh držav članic. Zaradi dobrih odzivov in povpraševanja po podobnih delavnicah smo se odločili naslednjo izvesti prav v Sloveniji.
 
Delavnica bo potekala v sredo 28.3. v prostorih Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Število udeležencev je omejeno, zato vas prosimo, da pohitite s prijavami. Prijave, kot tudi morebitna vprašanja sprejemamo na spodnji povezavi. Rok za prijave je 15.3.2018.
 
https://goo.gl/forms/CDSBdGl1YtGZdH553
 

Partnerja na projektu ERUDITE (Interreg Europe):

Ministrstvo za javno upravo in Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko

Predobjava razpisa »Smart Solutions for Ageing Well« v okviru programa Active and Assisted Living Joint Programme – AAL JP 2018

Republika Slovenija bo tudi letos sodelovala na mednarodnem razpisu AAL JP 2018 »Smart Solutions for Ageing Well«, zato vas vabimo, da se udeležite informativnega dne in seminarja za vzpostavitev konzorcija, ki bosta potekala, dne 31. 1. in 1. 2. 2018 v Bruslju.

Program se osredotoča na rešitve, ki temeljijo na informacijsko komunikacijskih tehnologijah, ki starejšim odraslim pomagajo prilagoditi njihov osebni življenjski slog, obvladovati zdravje in delovno mesto, ko se postarajo, tako, da lahko sodelujejo v gospodarstvu in družbi več let ter dalj časa živijo doma.

 

Več informacij o dogodkih:  http://www.aal-europe.eu/information-day-of-the-call-2018and-consortium-building-seminar/

 

Prijava na dogodka: https://aal-call-2018-info-day.b2match.io/

 

Zainteresirane deležnike za sodelovanje na razpisu prosimo, da kontaktirajo nacionalno kontaktno točko Ministrstva za javno upravo:

 

Alenka Tepina

telefon: +386 1 400 3245

e-pošta: alenka.tepina(at)gov.si

 

FabLab mreža Slovenija

 

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Direktorat za informacijsko družbo Ministrstva za javno upravo Republike Slovenije sta v okviru evropskega projekta ERUDITE pripravila zasnovo platforme nacionalne referenčne FabLab mreže. FabLab predstavlja platformo izobraževanja, medgeneracijskega povezovanja, ustvarjanja ter podpore kreativnim ustvarjalcem, startupom in podjetjem. Nacionalna referenčna FabLab mreža Slovenija je tehnološko podprto okolje za prototipiranje inovacij in izumov ter spodbudo za krožno gospodarstvo in lokalno podjetništvo tako v klasični, družbeni kot socialni obliki. Cilj le-te je, da se bodo dejavnosti na področju ustanavljanja in delovanja ustvarjalnih laboratorijev v Sloveniji izvajale povezano in koordinirano na vseh ravneh. Zavzemamo se, da se v nacionalno referenčno mrežo vključi številne obstoječe iniciative in zanesenjake, se jih podpre pri izvedbi inovativnih zamisli in vzpostavi vzdržne modele delovanja FabLab okolij v Sloveniji. Na tak način lahko, po vzoru tujine, spodbudimo večje število inovacij in prispevamo k razvoju lokalnega gospodarstva.


Osnovna ideja je spodbuditi še večje število inovacij in tako prispevati k razvoju lokalnega gospodarstva. Nekateri člani mreže ustvarjalnih laboratorijev že delujejo v okviru različnih oblik podjetniškega podpornega okolja, njihov nastanek pa bo spodbujen tudi v vseh drugih regijah Slovenije.


Več informacij dobite na spletni strani http://fablab.si/.

 

Poročilo z drugega srečanja deležnikov nacionalne referenčne Fablab mreže v okviru projekta ERUDITE Interreg Europe

Nazadnje osveženo, 10. 10. 2017

 

Dne 25. 9.2017 je potekalo v hotelu Mons drugo srečanje nacionalne referenčne mreže ustvarjalnih laboratorijev – FabLab Mreža Slovenija


Slovenija dobiva nacionalno referenčno mrežo FabLab ustvarjalnih laboratorijev. Pobudnica in koordinatorica mreže v Sloveniji je Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Direktoratom za informacijsko družbo Ministrstva za javno upravo. Cilj mreže je prepoznati in uporabiti tehnološko inovacijski potencial posameznih lokalnih skupnosti v Sloveniji.


Osnovna ideja nacionalne referenčne mreže FabLab je spodbuditi še večje število inovacij in tako prispevati k razvoju lokalnega gospodarstva. Nekateri člani mreže ustvarjalnih laboratorijev že delujejo v okviru različnih oblik podjetniškega podpornega okolja, kot sta Katapult v Trbovljah ali Zavod 404 njihov nastanek pa bo spodbujen tudi v vseh drugih regijah Slovenije. Interes za sodelovanje v mreži je izkazalo več različnih organizacij, tako podjetij in šol kot tudi razvojnih agencij ter javnih in zasebnih zavodov iz vse Slovenije – Ribnice, Ptuja, Kranja, Ljubljane, Dravograda, Murske Sobote, Maribora, Žalca, Nove Gorice, Kopra, Pirana, Trbovelj, Sevnice in Novega mesta.


V okviru iniciative bo popisana vsa premalo uporabljana tehnološka oprema, obstoječe znanje in kompetence tako v podjetjih, laboratorijih in izobraževalnih ustanovah, ki bodo nato usmerjeni v področje pametne specializacije glede na potrebe podjetij v regiji. V mrežo bodo vključeni tudi že delujoča slovenska FabLaba RogLab v Ljubljani in KreatorLab v Mariboru pa tudi MakerLaba, in sicer Poligon MakerLab Ljubljana ter MakerLab na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.


Dr. Emilija Stojmenova z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko je pojasnila sam pomen nacionalne referenčne mreže laboratorijev FabLab: »Gre za platformo izobraževanja, medgeneracijskega povezovanja, ustvarjanja ter podpore kreativnim ustvarjalcem, zagonskim in drugim podjetjem. Nacionalna referenčna mreža FabLab bo tehnološka platforma za prototipiranje inovacij in izumov ter spodbuda za krožno gospodarstvo in lokalno podjetništvo. V mreži bo delovalo več kot 20 tovrstnih ustvarjalnih središč, v katerih bi ob sodelovanju podjetij, mentorjev in posameznikov z zamislimi nastajali novi izdelki ali storitve. Izjemnega pomena je tudi za izobraževanje, saj se prek njih spodbuja mlade, predvsem dekleta, za poklice STEAM – torej na področju znanosti, tehnologije, inženirstva, umetnosti  in matematike.« Primere uspešnih zgodb iz ustvarjalnih laboratorijev že najdemo tudi v Sloveniji. Ena izmed njih je TAFR, avtonomni električni kmetijski robot, ki samodejno nadzira in poroča o rasti rastlin, vsebnosti gnojil in škropiv ter je uporaben še za druga kmetijska opravila. Ali pa Pebble UV smartvrap – urni pašček z UV senzorjem, mikrokrmilnikom in aplikacijo, ki izpisuje moč sevanja ter nas opozarja, kdaj je čas, da si poiščemo zavetje v senci.


Ustvarjalne laboratorije najbolj pogosto označimo s kratico FabLab. Za njo se skriva Fabrication Laboratory, odprt, nekomercialni prostor za ustvarjanje, kjer lahko posamezniki uporabljajo najnaprednejšo opremo in tehnologijo. Zamisel se je rodila v centru za bite in atome v Tehnološkem inštitutu Massachusetts (MIT). Program so oblikovali, da bi ugotovili, kako lahko tehnologija postane gonilna sila razvoja v slabše preskrbljenih območjih. V večini FabLabov so 3D¬tiskalniki, laserski stroji za rezanje in graviranje ter CNC¬stroji. Globalna mreža FabLab je odprta in ustvarjalna skupnost ustvarjalcev, inženirjev, raziskovalcev, znanstvenikov, umetnikov, učiteljev, študentov in strokovnjakov vseh starosti, ki sodeluje, inovira in ustvarja že v več kot 1000 FabLabih v 78 državah. Svetovna banka jih je prepoznala kot učinkovit način za razvoj lokalne industrije, spodbujanje podjetništva, pridobivanje praktičnih učnih izkušenj in povečanje interesa za izobraževanje v smeri STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Tako FabLabi prispevajo tudi k izobraževanju kadrov, ki lahko sledijo novostim ter sooblikujejo nove razvojne in poslovne priložnosti doma in po svetu.


Ministrstvo za javno upravo s podporo projektu in aktivnim sodelovanjem uresničuje strateške cilje razvoja informacijske družbe z željo, da bi Slovenija izkoristila razvojne priložnosti IKT, postala napredna digitalna družba ter referenčno okolje za uvajanje inovativnih pristopov pri uporabi digitalnih tehnologij.

 

Drugo srečanje deležnikov nacionalne referenčne Fablab mreže v okviru projekta ERUDITE Interreg Europe

Ministrstvo za javno upravo in Fakulteta za elektrotehniko organizirata drugo srečanje deležnikov nacionalne referenčne Fablab mreže. Srečanje bo potekalo 25.9.2017 v hotelu MONS, Ljubljana, s pričetkom ob 10:00 in zaključkom ob 13:00. Po srečanju bo organizirana tiskovna konferenca. Prosimo vas, da se,na srečanje prijavite preko obrazca, ki je dosegljiv na povezavi https://goo.gl/forms/4xXSvWLwJM7U7FvW2.

 

Upamo, da si boste rezervirali čas in se nam pridružili, saj bo tokrat zasedba še nekoliko širša in bo vključevala tudi predstavnike politik odločanja ter deležnike, ki na prvem srečanju niso bili prisotni. Poleg predstavitev trenutnega stanja in aktivnosti, ki so bile izvedene v preteklem obdobju, vas bomo seznanili tudi z rezultati delovnega posveta o nacionalni referenčni FabLab mreži, ki bo potekal v prvi polovici septembra na Vladi Republike Slovenije, v okviru Partnerstva za zeleno gospodarstvo Slovenije. Po srečanju bo organizirana tiskovna konferenca. Vse dodatne informacije lahko dobite na naslovih emilija.stojmenova(at)ltfe.org in marko.papic(at)ltfe.org.

 

26. 4. 2017

Strategija EU za Alpsko regijo - EUSALP

 

Poziv za predložitev načelnega interesa za sodelovanje – rok 10.5.2017

Makroregionalna strategija EU za Alpsko regijo (v nadaljevanju: EUSALP)  vključuje Slovenijo, Avstrijo, Italijo, Nemčijo, Švico, Lihtenštajn in Francijo in predstavlja okvir, ki bo vsem državam, regijam in vsem ustreznim deležnikom in institucijam omogočil, da oblikujejo čezmejne strateške pristope, mednarodne projekte, povezovanje in sodelovanje v korist celotnega območja. Cilj EUSALP je zmanjševanje regionalnih razlik, hkrati pa ustvarjanje sinergij za rast in razvoj v teh državah.

 

Zaradi svoje geografske lege Slovenija sodi med članice alpske regije, ki je gospodarsko ena najbolj razvitih regij v Evropi. Cilj Republike Slovenije je, da s sodelovanjem v EUSALP prenese svoja znanja in izkušnje na ostale članice, hkrati pa  pridobi znanja in izkušnje od ostalih članic alpske regije. Vsebina EUSALP se bo izvajala v okviru 9-ih akcijskih skupin. Ministrstvo za javno upravo (MJU) sodeluje v 5. akcijski skupini, ki pokriva področje elektronskih povezav za prebivalce in spodbujanje dostopa do javnih storitev.

 

V okviru 5. akcijske skupine je v pripravi projekt Smart Villages, v katerega se lahko vključi tudi partner iz Slovenije. Skladno z navedenim zainteresirane deležnike vabimo, da nam do  10.5.2017 na elektronski naslov gp.mju(at)gov.si, posredujete vaš interes za sodelovanje, pri čemer se sklicujte na Strategijo EU za Alpsko regijo  - EUSALP. MJU bo v nadaljevanju na podlagi vašega načelnega interesa oblikoval skupni interes Republike Slovenije za sodelovanje in ga posredoval nosilnemu partnerju na projektu.  Kontaktna oseba: mag. Jože Vojković,  elektronski naslov: joze.vojkovic(at)gov.si.

 

 

Posvet deležnikov v okviru projekta ERUDITE Interreg Europe in predstavitev koncepta projekta Referenčne nacionalne mreže ustvarjalnih prototipnih laboratorijev FabLab za dvig inovativnosti regije

Predstavitev slovenske nacionalne referenčne mreže ustvarjalnih laboratorijev »FABLAB*« v hotelu Four Points je bila izjemno uspešna. Več kot 30 udeležencev s področja celotne Slovenije je z zanimanjem spremljalo predstavitev enega od rezultatov projekta »ERUDITE« pod okriljem programa Interreg Europe. Fakulteta za elektrotehniko je skupaj z Ministrstvom za javno upravo na delavnici z ostalimi deležniki med drugim tudi identificirala lokacije in interese deležnikov tako v mestnih kot na ruralnih področjih s ciljem zagotovitve vključujoče, kreativne in inovativne družbe.
 
*»FABLAB« je ime za namenski odprti laboratorij, ki nudi dostop do orodij in znanj, ki jih lokalno gospodarstvo, ustanove in prebivalci potrebujejo, da razvijajo svoje programerske, izdelovalne in druge inovativne spretnosti. Podprt s strani mentorjev, spodbujan s konkurenco in drugimi iniciativami FABLAB zavzema tako pasivno kot proaktivno vlogo pri podpiranju inovativnosti deležnikov.

 

ERUDITE (Enhancing Rural and Urban Digital Innovation Territories) Dogodek za deležnike in partnerje projekta

Partnerstvo #InterregErudite vabi deležnike in partnerje projekta na srečanje med 12.3. in 16.3. 2017, v okviru katerega bo izvedena delavnica iz področja odprtih inovacij (Open Innovation) ter socialne in gospodarske donosnosti naložb (SEROI – Social and Economic Return on Investment).


Ljubljana, Kranj, Ribnica – Slovenija: 12.3.2017 – 16.3.2017

 

 


V času dogodka bodo organizirani študijski obiski v inovativem in kreativnem okolju MakerLab na Fakulteti za elektrotehniko, v Multimedijskem centru Radiotelevizije Slovenija, občini Kranj in Ribnica, kjer bodo predstavljene inovativne širokopasovne storitve, ki bi bile lahko zanimive za uvedbo na ruralnem okolju. V času študijskih obiskov bo dovolj časa in prostora za razmišljanja in diskusijo o potrebah, željah  in predlogih deležnikov.

 

Dogodek bo mednarodne narave in bo potekal v angleškem jeziku.


Več informacij in program: http://www.interregeurope.eu/erudite/events/event/452/erudite-event-on-open-innovation-in-ljubljana/
Kontakt: marko.papic(at)fe.uni-lj.si; emilija.stojmenova(at)fe.uni-lj.si;
Agenda dogodka: ERUDITE_mtg_Slovenia

 

ERUDITE (Enhancing Rural and Urban Digital Innovation Territories)

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v času, ko je še vključevalo Direktorat za informacijsko družbo skupaj s Fakulteto za elektrotehniko kot član konzorcija enajstih partnerjev iz devetih evropskih držav s projektom ERUDITE (Enhancing Rural and Urban Digital Innovation Territories) uspelo na razpisu Interreg Europe programa in se uvrstilo med najuspešnejše prijavitelje (v prejšnji perspektivi smo sodelovali pri projektu ENGAGE).


Cilj projekta je priprava in izmenjava dobrih praks na področju uporabe izgrajenih omrežij naslednje generacije na podeželskih območjih, oz. omogočiti podeželskim področjem v Evropi bolje izkoristiti izgrajena omrežja širokopasovnih omrežij visokih hitrosti. Pri tem bomo pripravili povsem praktične ukrepe, ki segajo od optimiranja informacijske infrastrukture podjetniških spodbud, konkretnih aplikacij za prebivalce, do izobraževanja in usposabljanja na različnih ravneh. Raven usposobljenosti družbe, da uporablja nove tehnologije v vseh plasteh življenja, jo namreč postavlja v globalni konkurenčni okvir, slednji pa določa kam bo usmerjen družbeni razvoj.

 

Novice:

 

• Vodilni partner “Digital Nievre Joint Authority” je v začetku aprila 2016 organiziral prvi partnerski sestanek, ki je začrtal organizacijo in delo na projektu.

• Predvidevamo pripravo delavnice na temo odprtih inovacij, zato vas pozivamo, da z nami delite vašo zgodbo: katere storitve že uporabljate in kaj bi si želeli v prihodnje od vaše širokopasovne povezave?

 

Spletno mesto, kjer se bodo zbirale vaše ideje, bo pripravljeno kasneje, do takrat so dobrodošli vaši prispevki na gp.mju(at)gov.si s pripisom »ERUDITE« v zadevi elektronskega sporočila.

 

Prispevajte svoje ideje in se nam pridružite pri oblikovanju informacijske družbe!

 

 

Napoved dogodkov:

 

Finska– Seinäjoki, september 2016
Italija – Venice, november 2016
Slovenija bo pripravila regionalno srečanje partnerjev spomladi 2017.


Več na:


www.interregeurope.eu
www.ltfe.org/aktualno/digitalna-prihodnost-za-podezelje/
www.ltfe.org/aktualno/erudite-interreg-project-kick-off-meeting/

 

Kontaktne osebe:

 

Tomas Tišler

• mag. Bojan Valančič

• Janez Žužek
 

 

Instrument za povezovanje Evrope – IPE (Connecting Europe Facility – CEF)

Instrument za povezovanje Evrope – IPE (Connecting Europe Facility – CEF) je v obdobju 2014-2020 ključni instrument financiranja EU za spodbujanje rasti, delovnih mest in konkurenčnosti s ciljnimi naložbami v infrastrukturo na evropski ravni. IPE podpira razvoj visoko učinkovitih, trajnostnih in medsebojno učinkovitih vse-evropskih omrežij na področjih prometa, energetike in telekomunikacijske infrastrukture. Naložbe IPE zapolnjujejo manjkajoče povezave v evropski prometni , energetski in digitalni hrbtenici.

 

Od januarja 2014 je vstopna točka do financiranja v okviru IPE Izvajalska agencija za inovacije in omrežja – INEA. Za nacionalno koordinacijo za področji prometa in energetike je pristojno Ministrstvo za infrastrukturo, za koordinacijo na področju telekomunikacijske infrastrukture pa Ministrstvo za javno upravo. Prijavitelji na razpise na področju telekomunikacijske infrastrukture morajo prijavi priložiti potrditev nacionalne kontaktne točke za predmetni projekt skupnega pomena.

 

Kontaktna oseba: mag. Jože Vojković

 

Več o programu

 

 

 

Podpora iz okolja pri samostojnem življenju (Ambient Assisted Living - AAL)

Evropska unija je informacijsko komunikacijske tehnologije priznala kot ključni dejavnik pri odgovarjanju na izzive, ki jih prinaša staranje prebivalstva. Udeležba Evropske unije v skupnem programu Podpora iz okolja pri samostojnem življenju (Active and Assisted Living Joint Programme - AAL JP) je temelj zavezanosti Unije k porabi informacijsko komunikacijskih tehnologij za aktivno, neodvisno in zdravo staranje.

 

Program AAL JP je leta 2008 ustanovilo 20 držav članic EU in 3 pridružene članice. Evropska unija se je odločila podporo sodelujočih držav uskladiti s financiranjem iz 7. okvirnega programa za raziskave in tehnološki razvoj, v nadaljevanju leta 2014 pa s sodelovanjem v programu Obzorje 2020 na podlagi člena 185 - Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU). Program omogoča sodelujočim državam partnerstvo pri inovacijah za aktivno in zdravo staranje, kot tudi sodelovanje pri preprečevanju, zgodnjem odkrivanju bolezni ter negi in zdravljenju.

 

Rešitve za podporo iz okolja pri samostojnem življenju obsegajo znane izdelke, kot so obeski, ki sprožijo javni alarm, ali opomniki za tablete, pa tudi naprednejše rešitve, npr. pametne življenjske prostore, pametne izdelke ali digitalne informacijske storitve.

 

Kontaktna oseba:Alenka Tepina

  

Več o programu

 

 

  

Safer Internet

Projekt Center za varnejši internet izvajajo Univerza v Ljubljani Fakulteta za družbene vede, Zavod Arnes, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zavod MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije), financirata pa ga Agencija INEA pri Evropski komisiji (prek Instrumenta za povezovanje Evrope) in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Center za varnejši internet ponuja tri glavne storitve:

 

Točko osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij, katere namen je osveščanje ciljnih skupin otrok, najstnikov, staršev, učiteljev in socialnih delavcev preko različnih online in offline aktivnosti, izobraževanj, delavnic, gradiv, promocijskih, medijskih kampanj o tem, kako varno in odgovorno uporabljati internet in mobilne naprave.  

  

Svetovalna linija za težave na spletu Tom telefon 116 111, na kateri med 12. in 20. uro vsak dan svetovalci odgovarjajo na vprašanja, dileme in rešujejo vaše zagate, povezane z uporabo interneta. Storitev je na voljo za otroke, mlade in njihove starše. S februarjem 2013 je z delovanjem pričela tudi TOM klepetalnica http://www.e-tom.si/, kjer lahko otroci, mladostniki ter njihovi starši nasvete in pomoč dobijo prek spletnega klepeta.

  

Anonimna spletna prijava nezakonitih spletnih vsebin – posnetkov spolne zlorabe otrok (otroška pornografija) in sovražnega govora. Če na spletu naletite na tovrstne vsebine, jih lahko prijavite na www.spletno-oko.si. Sodelovanje podobnih točk v Evropi se je izkazalo za učinkovit ukrep v boju za zmanjšanje nezakonitih vsebin na internetu.

 

Kontaktna oseba: mag. Jože Vojković

 

Več o programu