Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

WIFI4EU

Nazadnje osveženo 28. 8. 2018

 

28. 8. 2018

Nadaljnje aktivnosti v zvezi z WiFi4EU pobudo

 

V skladu z dosedanjo prakso in predhodnimi obvestili o statusu WiFi4EU pobude vas v nadaljevanju obveščamo o nadaljnjih aktivnostih v okviru pobude WiFi4EU.


Na priloženi spletni povezavi https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/wifi4eu-brezplacen-brezzicni-dostop-do-interneta-za-evropske-drzavljane#videoplayer je objavljen tudi kratek video v zvezi s pobudo ter vprašanja in odgovori v zvezi s samim projektom.
Hkrati je na tej spletni strani objavljena celotna časovnica v zvezi z nadaljnjimi aktivnostmi na projektu WiFi4EU.

 

Bistvene točke v zvezi z nadaljnjimi aktivnostmi, ki so pomembne za vse občine so:

1. V drugi polovici septembra 2018 bo s strani EK ponovno vzpostavljen portal WiFi4EU. Občine, ki so se do sedaj uspešno registrirale in priložile ustrezna dokazila (tako, da jim je bil 15.5.2018 na razpolago gumb za prijavo na pobudo – potrdi) morajo preveriti ali so posredovana dokazila še aktualna in ažurna, če niso jih je potrebno ažurirati, preko na novo vzpostavljenega portala (september 2018).

Vse občine, ki morajo ažurirati obstoječa dokazila in tiste, ki se še niso registrirale, pa bi želele sodelovati v WiFi4EU pobudi morajo, ko bo vzpostavljen nov WiFi4EU portal, za dokončanje registracije izvesti sledeče postopke, ki so potrebni za pridobitev možnosti sodelovanja v WiFi4EU pobudi (opomba: takšen je bil do sedaj postopek posredovanja dokazil, dopuščamo, da bo način dokončanja registracije na novem portalu nekoliko drugačen):

2. Pravočasno po vzpostavitvi portala bo objavljen razpis za WiFi4EU 2018 pobudo, kjer bo objavljen tudi datum za oddajo prijave. V novem razpisu WiFi4EU 2018 bo na razpolago več kot 2500 bonov. Prijavitelji-prosilci bodo ob uspešni prijavi pridobili potrditveno elektronsko sporočilo.
3. Približno 6 tednov po objavi razpisa bodo vsi prosilci prejeli elektronsko sporočilo z njihovim rezultatom v postopku.
4. Občine, ki bodo prejemnice bona bodo prejele elektronsko sporočilo, naj podpišejo sporazum o prejetju nepovratnih sredstev, ki ga je priporočljivo podpisati čim prej. Ko občina podpiše sporazum in določi podjetje, ki bo instaliralo Wi-Fi opremo, lahko to podjetje namesti opremo za Wi-Fi točke.
5. Ko podjetje za vzpostavitev Wi-Fi namesti opremo in omrežje deluje, mora obvestilo o tem objaviti na portalu, nakar dobi plačilo.
6. V prvem četrtletju leta 2019 bo objavljen razpis za Wifi4EU pobudo za leto 2019.

 

9. 7. 2018

Obvestilo o trenutnem statusu pobude WiFi4EU

 

Izvajalska agencija za inovacije in omrežja (INEA), ki skrbi za izvedbo javnega razpis v okviru WiFi4EU pobude, se je zaradi tehničnih težav v fazi prijave na javni razpis odločila za preklic prvega razpisa, ki je imel rok za prijavo dne 15. 5. 2018.
Kljub temu, da je bil prvi javni razpis z vidika prispelih prijav izjemno uspešen, je INEA po temeljiti preiskavi ugotovila, da zaradi tehnične napake prijavitelji niso imeli enakih pogojev pri prijavi na javni razpis.
 
Nov javni razpis za pridobitev bona za vzpostavitev brezžične WiFi povezave na javnih mestih bo objavljen predvidoma v jeseni 2018 (natančen datum sledi).

Portal WiFi4EU bo mogoče uporabljati, ko bodo vzpostavljene vse funkcije.

Pomembno je, da bodo vse občine in podjetja, ki so se že uspešno registrirale na portalu WiFi4EU, prejele elektronsko obvestilo o ponovnem delovanju portala in datumu objave naslednjega javnega razpisa, pri čemer ponovna registracija za sodelovanje na javnem razpisu ne bo potrebna.
 
Morebitna vprašanja v zvezi z WiFi4EU pobudo lahko naslovite na Europe Direct oz. direktno na BCO Slovenija, joze.vojkovic(at)gov.si.
 
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

 

21. 3. 2018

Evropska komisija je na spletni strani www.wifi4eu.eu objavila portal, posvečen pobudi WiFi4EU. Lokalne skupnosti, ki bodo namestila opremo za WiFi točko, se lahko registrirajo preko omenjenega EU portala. Registracijo opravijo z vpisom svojih podatkov pred prvim pozivom-razpisom za projekte, ki bo 15.5.2018. Samo registrirane lokalne skupnosti se bodo lahko potegovale za finančna sredstva EU, po sistemu »kdor prej pride – prej melje«, za vzpostavitev dostopnih točk za brezplačen javni brezžični internet. Pobuda WiFi4EU lokalnim skupnostim, ki bodo uspešno kandidirale na prvem pozivu, ponuja bon v vrednosti 15.000 EUR, s katerimi morajo preko čim več Wi-Fi točk vzpostaviti brezžični internet na javnih mestih, npr. v knjižnicah, muzejih, javnih parkih in na trgih.

Občine lahko z boni WiFi4EU kupijo in namestijo opremo za brezžični internet (brezžične dostopovne točke) v središčih lokalnega javnega življenja, ki jih izberejo. Stroške vzdrževanja Wi-Fi omrežja bodo krile občine.

Registracijo lahko opravijo tudi podjetja, ki bodo namestila Wi-Fi točke. Podjetja, ki bodo opravila namestitev Wi-Fi točke, vendar še ne bodo registrirana, lahko registracijo opravijo naknadno.

 

11. 12. 2017

Načrtovane aktivnosti v letu 2018

 

Države članice Evropske Unije so v letu 2017 podprle uvedbo projekta WiFi4EU, s katerim bo Evropska Unija financirala vzpostavitev brezplačnih brezžičnih dostopovnih točk ter s tem ljudem omogočila brezplačni dostop do širokopasovnega interneta na javno dostopnih mestih. Evropska komisija bo v začetku leta 2018, v okviru pobude WiFi4EU, objavila javni poziv, ki bo namenjen lokalnim skupnostim za sofinanciranje vzpostavitve brezžične povezljivosti na javnih mestih, preko Wi-Fi točk. Predvidoma v januarju leta 2018 se bodo zainteresirane lokalne skupnosti, preko vzpostavljene spletne strani, na enostaven način predprijavile, za pridobitev bona, za vzpostavitev brezplačne Wi-Fi točke. Predprijavljene lokalne skupnosti bodo nato na prvem javnem razpisu, predvidoma v februarju 2018,  kandidirale za pridobitev bona, po pravilu »kdor prej pride, prej melje«. Boni bodo razporejeni zemljepisno uravnoteženo, predvidoma najmanj 15 bonov na državo članico. Podprti bodo samo zahtevki za bone na območjih, kjer še ni podobnega Wi-Fi javnega ali zasebnega brezžičnega omrežja.

Več podrobnosti na strani Evropske Komisije: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/wifi4eu-brezplacen-brezzicni-dostop-do-interneta-za-evropske-drzavljane

 

11. 9. 2017

Evropski Parlament bo 12. 9. 2017 na plenarnem zasedanju glasoval o uredbi o WiFi4EU. Uredba bo podpisana in objavljena v oktobru in se bo uveljavila konec oktobra. Odbor za Connecting Europe Facility - CEF bo na sestanku sredi oktobra obravnaval spremembo delovnega programa. Evropska Komisija pripravlja platformo za kandidiranje na razpisih, kamor sodi tudi razpis za WiFi4EU, ko bo platforma pripravljena, se bodo začeli razpisi, predvidoma v začetku januarja 2018.

 

23. 8. 2017

WiFi4EU shema bo na voljo preko preprostih in nebirokratskih postopkov, to je prijava preko spleta, plačevanje z boni in blagi nadzornimi pogoji.

Projekti bodo izbrani po načelu »kdor prej pride, prej melje«. Nosilci projektov, ki se prijavljajo na shemo, morajo zagotoviti namestitev ustrezne opreme na območjih, kjer še ni podobnih dostopnih točk brezplačnega javnega ali privatnega Wi-Fi internetnega omrežja.

Prvi javni razpis za oddajo projektov bo predvidoma objavljen do konca leta 2017 ali na začetku 2018.

 

9. 12. 2016

Evropska komisija je predstavila novo pobudo, s katero bi vsem zainteresiranim organom omogočila, da vsem državljanom ponudijo brezplačno povezavo Wi-Fi, na primer v javnih stavbah, zdravstvenih zavodih, parkih in trgih ter v njihovi okolici. Z začetnim proračunom v višini 120 milijonov evrov ima ta nova shema bonov za javni dostop potencial, da zagotovi povezljivost na tisočih javnih mestih, kjer bi se vzpostavilo 40 do 50 milijonov povezav Wi-Fi dnevno. Financiranje za namestitev lokalnih brezžičnih dostopnih točk naj bi bilo na voljo kmalu po sprejemu sheme s strani Evropskega parlamenta in držav članic. Prednosti tega projekta naj bi do leta 2020 izkoristilo vsaj 6 000 do 8 000 lokalnih skupnosti. V skladu z direktivo o elektronskem poslovanju lokalni organi, ki te storitve ponujajo svojim pripadnikom, ne bodo odgovorni za vsebino, ki se prenese preko njih.

Več podrobnosti na: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/wifi4eu-free-wi-fi-europeans