Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PROST PRETOK NEOSEBNIH PODATKOV

Uredba (EU) 2018/1807 Evropskega parlamenta in Sveta o okviru za prosti pretok neosebnih podatkov v Evropski uniji (Uredba (EU) 2018/1807), za podatke, ki niso osebni, zagotavlja:


•    prosti čezmejni pretok neosebnih podatkov: evropska pravila določajo okvir za shranjevanje in obdelavo podatkov povsod v EU ter preprečujejo omejitve glede lokalizacije neosebnih podatkov. Države članice bodo morale vse preostale ali načrtovane omejitve glede lokalizacije tovrstnih podatkov sporočiti Evropski Komisiji, ki bo ocenila njihovo upravičenost;
•    razpoložljivost neosebnih podatkov za regulativni nadzor: javni organi bodo lahko dostopali do podatkov za namene pregleda in nadzora ne glede na to, kje v EU se hranijo ali obdelujejo. 


Uredba (EU) 2018/1807 spodbuja tudi k oblikovanju kodeksov samoregulacije za storitve v oblaku, da bi le-ta olajšala zamenjavo ponudnikov in prispevala k večjemu zaupanju med subjekti. 

 

Za izvajanje Uredbe (EU) 2018/1807 je Republika Slovenija sprejela Uredbo o izvajanju uredbe (EU) o okviru za prosti pretok neosebnih podatkov v Evropski uniji, s katero določa:


•    pristojne organe za izvajanje določb v zvezi z zahtevami glede lokalizacije neosebnih podatkov (za notifikacijo in utemeljitev Komisiji oz. za razveljavitev postavljenih zahtev glede lokalizacije neosebnih podatkov), 
•    pristojnost Ministrstva za javno upravo za opravljanje nalog enotne kontaktne točke po Uredbi (EU) 2018/1807 
•    pristojnost Ministrstva za javno upravo za vzpostavitev enotne spletne informacijske točke za objavo informacij o zahtevah glede lokalizacije podatkov ter s tem povezano obveznost resorjev za zagotavljanje informacij ministrstvu.


Ozadje, povezave, spremljajoči evropski dokumenti  glede uporabe, shranjevanja in prenosa neosebnih podatkov so dostopni na spletni strani Evropske Komisije: europa.eu/youreurope/business/running-business/developing-business/using-storing-transferring-data/index_en.htm