Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SEMPER

Ministrstvo za javno upravo je partner v mednarodnem konzorciju štirih projektnih partnerjev iz Avstrije, Španije, Nizozemske in Slovenije, ki je v okviru CEF mehanizma prijavil projekt »SEMPER – Cross-border Semantic Interoperability of power and mandates« v trajanju od 1. 1. 2019 do 31. 12. 2020.

 

Cilj projekta SEMPER je pokriti funkcionalnost pooblaščanja pri e-poslovanju v javni upravi, saj ta predstavlja manjkajoči element pri storitvah avtentikacije in storitvah zaupanja, ki jih sicer določa Uredba o e-identifikaciji in storitvah zaupanja na enotnem notranjem trgu eIDAS. Pri avtentikaciji uporabnikov, tako domačih kot tudi tujih, zgolj osnovna identifikacija navadno ne zadošča, saj je povezana z izmenjavo različnih atributov, na podlagi katerih se lahko potem avtorizira dostop do nekih pravic uporabnika. Pri izvajanju projekta bodo vključene storitve nacionalne točke za čezmejno avtentikacijo, ponudnik ustreznih e-identitet in ponudniki storitev, na primer portali za državljane, podjetja.

 

Projekt je sofinanciran s strani Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF), na podlagi sporazuma o dodelitvi sredstev št. INEA/CEF/ICT/A2018/1633489, Action No 2018-EU-IA-0032.