Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ZAKLJUČENI MEDNARODNI PROJEKTI

Nazadnje osveženo 29. 6. 2018.

 

 

Na Ministrstvu za javno upravo, na Direktoratu za informatiko smo zaključili naslednje mednarodne projekte:

 

1. SPOCS

 

Ministrstvo je aktivno sodelovalo v projektu SPOCS - Enostavni elektronski postopki za izvajanje storitev med državami Evropske unije (angl. Simple Procedures Online for Cross-border Services). Šlo je za pilotni projekt velikih razsežnosti programa za konkurenčnost in inovacije CIP (angl. Competitiveness and Innovation Framework Programme).

 

2. STORK 2.0

 

S projektom STORK 2.0 so se obstoječe rešitve nadgradile z varnim priznavanjem elektronskih identitet za poslovne subjekte ter razširile še na druga pomembna področja, kot so: e-zdravje, e-bančništvo, e-univerze in povezovanje poslovnih registrov s podporo drugim projektom iz programa CIP (npr. projekt SPOCS za implementacijo storitvene direktive, PEPPOL za e-javno naročanje). V projektu sodeluje 58 partnerjev iz 19 držav.

 

3. C4E

 

V okviru projekta Oblak za Evropo (angl. Cloud for Europe; kr. C4E) so se proučili vsi tehnični in pravni vidiki  poslovnega modela, ki se vse bolj uveljavlja pri razvoju in nudenju elektronskih storitev tako v zasebnem kot tudi v javnem sektorju. V projektu se je rešitev vzpostavila po principu pred-komercialnih naročil in na ta način so se določila izhodišča za javno naročilo po koncu projekta. 

 

4. e-SENS

 

Projekt e-SENS (»Electronic Simple European Networked Services«) iz programa CIP je konsolidiral obstoječe projekte iz programa CIP in določil skupne gradnike za čezmejno opravljanje storitev e-uprave. Projekt je izhajal iz rezultatov projekta STORK (čezmejna e-avtentikacija), SPOCS (druga generacija enotnih kontaktnih točk za implementacijo Storitvene direktive), e-CODEX (za področje e-pravosodja), epSOS (področje e-zdravja) in PEPPOL (področje e-javna naročila) z namenom oblikovanja dokončnih ključnih skupnih gradnikov za čezmejne e-storitve, kot so: e-identifikacija, e-avtentikacija, e-dokumenti, e-vročanje, e-podpisi. Konsolidirani gradniki se bodo preskusili na področju e-javnega naročanja, e-pravosodja, e-zdravja in e-storitve za poslovne subjekte.

 

 

5. NOBLE