Skoči na vsebino

AKTUALNO

 

 

PORTAL ODPRTIH PODATKOV SLOVENIJE - OPSI
 

 

 

Ministrstvo za javno upravo je v mesecu decembru 2016 vzpostavilo nov portal odprtih podatkov Slovenije OPSI.

 

Portal OPSI zasleduje dva temeljna cilja in sicer: 1. celostni popis temeljnih podatkovnih zbirk, ki jih vodijo organi javnega sektorja (s predpisanimi metapodatkovnimi opisi za vsako evidenco oz. zbirko podatkov) in 2. omogočanje objave zbirk v obliki odprtih podatkov, ki so namenjeni ponovni uporabi.

 

Bistvo ponovne uporabe je, da se podatki javnega sektorja (surovi podatki, ki se pridobivajo oziroma vodijo v bazah/evidencah organov javnega sektorja na podlagi izvajanja javnih nalog) s ponovno uporabo oplemenitijo in tako pridobijo dodano vrednost za nepridobitni ali pridobitni namen.

 

Vabimo vas, da obiščete naš portal. Na portalu si oglejte tudi predstavitvena videa o portalu OPSI in o odprtih podatkih.

Z nami lahko delite vašo uporabniško izkušnjo, ki jo posredujete preko portala https://podatki.gov.si/ ali na elektronski naslov: odprti-podatki.mju(at)gov.si

 

 

   

 

DOGODKI in AKTIVNOSTI

 

 

SLOVENIJA NA 7. MESTU V EU NA PODROČJU ODPRTIH PODATKOV JAVNEGA SEKTORJA 

 

Evropska komisija je tudi letos uvrstila Slovenijo na 7.mesto na področju odprtih podatkov javnega sektorja - Open Data Maturity 2018. Več o tem uspehiu si preberite tu

 

Link na Open Data Maturity 2018.    

 

 

 

VEČ NOVIC tudi na Portalu OPSI - https://podatki.gov.si/knjiznica/novice