Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Koprivnikar na Blejskem strateškem forumu sodeloval v panelu o prehodu iz fizične v digitalno družbo

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je v ponedeljek in torek (10. in 11. septembra) udeležil 13. Strateškega foruma Bled, ki je potekal pod skupnim naslovom "Onkraj razlik". Minister je v okviru poslovnega dela Foruma sodeloval v panelu o prehodu iz fizične v digitalno družbo, ob robu dogodka pa se je na Bledu srečal z ministrico za srečo in blaginjo ZAE Ohood Bint Khalfan Al Roumi in direktorjem Direktorata za javno upravljanje OECD Marcosom Bonturijem.

PANEL: Prehod iz fizične v digitalno družbo

 

Ob ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju so bili govorci v panelu o prehodu iz fizične v digitalno družbo še:
- Frank Barz, vodja T-Systems International, Nemčija
- William Entriken, svetovalec Oxcert in razvijalec Blochkchain, ZDA
- Samir Sharma, CEO datazuum, UK
- Nanna-Louise Wildgang Linde, svetovalka, Microsoft/CELA za Srednjo in Vzhodno Evropo, Danska.

 

Govorci so v razpravi poudarili, da digitalna družba nastaja hitro ter vse bolj intenzivno prepleta fizični in navidezni svet. Digitalizacija ne vpliva zgolj na poslovne modele in naš način dela, pač pa tudi na naš način življenja in interakcije. Bolj kot kadarkoli prej postaja tehnologija del naše identitete, digitalni in fizični svet pa se vse bolj spajata. Internet stvari, navidezna resničnost in umetna inteligenca spreminjajo naravo dela na načine, ki bi lahko ljudem dali moč in jih osvobodili ter zmanjšali neenakosti med ljudmi in državami; a rezultat bi lahko bil tudi ravno nasproten.

 

Minister za javno upravo je svojem nastopu izpostavil prednost malih držav in njihovo vlogo. Menil je, da so male države lahko veliko hitrejše pri uvajanju rešitev na sistemski ravni, zato je njihova naravna reakcija, da se povezujejo z ostalimi malimi državami. Male države so lahko referenčne, iz česar izhaja pobuda Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi. Poudaril je pomen sodelovanja in delovanja ekosistema. "V Sloveniji učinkovito razvijamo tri ključne ekosisteme:
- organizacijski: v digitalni dobi sodelujemo vsi deležniki (vlada – gospodarstvo – znanstveno-raziskovalna sfera – civilna družba)
- tehnološki: nobena od tehnologij sama po sebi ne more obstajati, če niso povezane (visoko zmogljivo računalništvo - umetna inteligenca – kibernetska varnost – blockchain – internet stvari – 5G – razvojno-inovacijski oblak (RIO))
- mednarodni: nobena država ne rešuje izzivov sama pri sebi  temveč se povezuje z drugimi (mednarodne organizacije EU, OECD, OZN/ITU …)."

 

Poudaril je, da ne drži trditev, da je z digitalizacijo vse drugače, saj so zakonitosti digitalne preobrazbe v bistvu enake zakonitostim v fizični družbi.

 

"Zgodovina se ponavlja. Ljudje tudi v digitalni družbi komunicirajo in tako, kot so lažne novice obstajale v fizični družbi, obstajajo tudi v digitalni družbi. Razlika pa je, da je bila komunikacija prej osebna, zdaj pa teče preko SMS, Facebooka in drugih podobnih kanalih, kar pomeni izrazito hitrejšo komunikacijo z velikim vplivom na veliko ljudi, je še dejal minister."

 

DVOSTRANSKI SREČANJI:

 

10.9.2018-Srečanje z ministrico za srečo in blaginjo ZAE Ohood Al Roumi

 

Na srečanju z ministrico za srečo in blaginjo Združenih arabskih emiratov Ohood Al Roumi sta spregovorila o pomenu oblikovanja vizije in razvojne strategije države ter prispevku informacijsko komunikacijskih tehnologij k boljši kakovosti življenja državljanov in učinkovitejšemu poslovnemu okolju podjetij.

 

Ministrica je pohvalila delo naše države na področju vizije in strateških ciljev, saj je Slovenija ena prvih držav na svetu, ki je oblikovala razvojno strategijo na podlagi ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030.

 

11.9.2018-Srečanje z direktorjem Direktorata za javno upravljanje Marcosom Bonturijem

 

Stanje v Sloveniji na področju digitalizacije je bila tudi osrednja tema dvostranskega vljudnostnega srečanja ministra z Marcosom Bonturijem, direktorjem direktorata za javno upravljanje OECD. V pogovoru sta se med drugim dotaknila tudi regulatorne politike in zaupanja v institucije.