Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Na konferenci o digitalizaciji in e-upravi na Dunaju o izzivih in priložnostih skupnega digitalnega trga v EU ter dobrih praksah

Državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Leon Behin se s sodelavci Ministrstva za javno upravo na Dunaju, 26. septembra 2018, udeležuje konference o digitalizaciji in e-upravi. Konferenco, ki poteka na zelo visoki ravni, organizira Avstrija in sicer v okviru predsedovanja Svetu Evropske unije.

Državni sekretar Behin je nastopil na panelu visokih predstavnikov, kjer so razpravljali o izzivih in priložnostih skupnega digitalnega trga v Uniji.


Poudaril je štiri področja, ki so nujna za dokončanje skupnega digitalnega trga v Evropski uniji: krepitev zaupanja v institucije, pametno sprejemanje določitev na podlagi velepodatkov, sinhrono sprejemanje politik z aktivno izmenjavo dobrih praks med državami članicami in razvoj digitalnih veščin.

 

"Nizko zaupanje v državne in EU institucije moramo izboljšati z odpiranjem podatkov in okrepljenim čezmejnim izvajanjem elektronskih storitev. Slovenija je s svojo napredno zakonodajo na področju dostopa do podatkov javnega sektorja in portalom odprtih podatkov (OPSI) lahko zgled ostalim pri odpiranju podatkov," je izpostavil Behin.

 

"Pametno sprejemanje odločitev na podlagi velepodatkov je lahko zelo učinkovit mehanizem za optimizacijo javnih sistemov ter napovedovanje in preprečevanje neželenih dogodkov. V Sloveniji velepodatke uporabljamo tudi za učinkovitejše vodenje zaposlenih (izvedli smo pilotni projekt na področju analitike)," je še poudaril.
 

Evropska unija mora biti bolje povezana pri sprejemanju skupnih odločitev in politik na področju digitalizacije, države članice pa aktivno izmenjavati digitalne rešitve in dobre prakse, da ne razvijajo vsaka svojih storitev, je še poudaril državni sekretar.


Razvoj in uporaba digitalnih veščin za kreiranje novih digitalnih rešitev in učinkovito uporabo storitev s strani državljanov sta namreč odločilni pri kreiranju skupnega digitalnega trga v Evropi. Slovenija je vodilna na področju odprtih virov v izobraževanju.

 

V nadaljevanju so predstavniki Ministrstva za javno upravo predstavili odlično slovensko rešitev - Jedro elektronskih postopkov na področju načela "samo enkrat", ki ga je predstavila dr. Alenka Žužek Nemec ter izkušnje iz projekta uporabe velepodatkov za učinkovito upravljanje zaposlenih v javni upravi, ki jih je predstavila dr. Karmen Kern Pipan.