Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ekipe, ki so razvile najboljše rešitve hackathona »Kulturna pustolovščina na dlani« se bodo za zmago pomerile na Dnevih slovenskega turizma

Konec tedna je v prostorih ABC Huba v Ljubljani potekal hackathon »Kulturna pustolovščina na dlani«. Dogodek je združil 48 mladih programerjev, oblikovalcev, poznavalcev in ljubiteljev kulturne dediščine ter turizma.

V ekipah so se po principu odprtega inoviranja pomerili v razvijanju rešitev na tri zastavljene izzive:


1. Povezovanje ponudbe različnih vrst dediščine (tudi digitalne) in vključevanje manj znane dediščine v turistično manj obremenjenih destinacijah tudi izven glavne sezone  oziroma sezoni prilagojeno;
2. Povezovanje dediščine in gastronomije Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021 ali Taste sLOVEnia;
3. Večje povezovanje dediščine v Sloveniji, ki je na mednarodnih seznamih (UNESCO in Znak evropske dediščine) z lokalno ponudbo.

Rešitve je izdelalo in oddalo 9 ekip. Strokovno komisijo so, glede na podane kriterije, najbolj prepričale rešitve naslednjih ekip: ekipe Čarolet – čarobna doživetja za vso družino (Matic Moličnik, Pia Poljanšek, Mark Prelec, Primož Sagmeister in Jurij Tekavec), ekipe Proteus Explore Slovenia (Tina Avbelj, Matevž Lenič, Pavlin Polićar in Žiga Vučko) in ekipe Team Raketa (Andraž Erker, Matevž Gros, Domen Jelič, Urška Krivograd in Igor Pičuljan).

 

Izbrane rešitve ponujajo prototipe aplikacij, ki imajo jasno določene ciljne skupine, se najbolj približujejo konceptu Turizem 4.0 in ponujajo najbolj celovito in prijazno uporabniško izkušnjo ter vključevanje lokalnih akterjev v predstavitve slovenske kulturne dediščine.   

 

Tri najboljše ekipe bodo svoje rešitve predstavile na Dnevih slovenskega turizma v Portorožu, 9. oktobra 2018, kjer bo občinstvo izbralo najboljšo izmed njih. Več informacij o dogodku.
 
Hackathon je zgleden primer medresorskega sodelovanja med Ministrstvom za javno upravo, Ministrstvom za kulturo in Slovensko turistično organizacijo  ter povezovanja s tehnološkimi partnerji: Microsoft, IBM (glavna tehnološka partnerja), GDI Ljubljana, Oracle, Xlab in Comtrade.

 

Organizatorji so se strinjali, da je hackathon odlično uspel. Udeleženci so inventivno  povezali nekatere ključne izzive države v zvezi z optimizacijo odprtih podatkov (Open data) z namenom, da spodbudijo boljšo promocijo in doživetja  kulturne dediščine v turizmu. Prav vse predstavljene rešitve  so bile kvalitetne in uporabne in bodo pomembno pripomogle k oblikovanju  novih kulturno-turističnih produktov na ravni lokalnih skupnosti in države. Pokazale so tudi uporabnost obstoječih odprtih podatkov in identificirale področja, kjer bi odprte podatke lahko še izboljšali.