Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Zaključek letošnjega hackathona z vodilno temo »Kulturna pustolovščina na dlani« na Dnevih slovenskega turizma – Predstavljene bodo tri najboljše idejne rešitve

V torek, 9. oktobra 2018, bodo v okviru programa na Dnevih slovenskega turizma, natančneje v delu dogodka »Kreativni Cafe«, predstavljene najboljše tri idejne rešitve oziroma digitalne aplikacije hackathona, ki bodo omogočile boljšo promocijo in večjo povezanost kulturne dediščine in turizma. Najboljšim bodo podeljene tudi nagrade. Zbrane goste bo uvodoma nagovoril tudi državni sekretar v Ministrstvu za javno upravo Leon Behin.

Na pobudo Ministrstva za javno upravo in v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Slovensko turistično organizacijo, ABC pospeševalnikom in tehnološkimi partnerji: Microsoft, IBM, GDI Ljubljana, Oracle, Xlab in Comtrade je pretekli vikend (29. in 30. oktobra 2018) v Ljubljani potekal hackathon poimenovan »Kulturna pustolovščina na dlani«. Namen hackathona je bila izdelava idejne zasnove informacijske rešitve, ki bi preko vizualizacije odprtih podatkov omogočila boljšo promocijo in doživetje kulturne dediščine v turizmu. Namen je bila hkrati tudi obeležitev leta kulturne dediščine Evropske unije, ki teče v letu 2018.

 

Dogodek hackathon je združil 48 mladih programerjev, oblikovalcev in ljubiteljev kulturne dediščine ter turizma. V ekipah so se po principu odprtega inoviranja pomerili v razvijanju rešitev na tri zastavljene izzive:
1. Povezovanje ponudbe različnih vrst dediščine in vključevanje manj znane dediščine v turistično manj obremenjenih destinacijah tudi izven glavne sezone;
2. Povezovanje dediščine in gastronomije Slovenije;
3. Večje povezovanje dediščine, ki je na mednarodnih seznamih (UNESCO in Znak evropske dediščine), z lokalno ponudbo.

 

Udeleženci so inovativno povezali odprte javne podatke z namenom spodbuditi boljšo promocijo in doživetje kulturne dediščine v turizmu. Izmed devetih predstavljenih rešitev je strokovna komisija izbrala tri finaliste. Vsi trije ponujajo prototipe aplikacij, ki imajo jasno določene ciljne skupine, se najbolj približujejo konceptu Turizem 4.0 in ponujajo tudi najbolj celovito in prijazno uporabniško izkušnjo ter vključevanje lokalnih akterjev v predstavitve slovenske kulturne dediščine.  

 

Na Dnevih slovenskega turizma se dogodek hackathon zaključuje s predstavitvijo treh najboljših ekip, ki jih bo ocenilo še občinstvo in s tem dokončno odločilo, katera ekipa bo prejela prvo, katera drugo in katera tretjo nagrado. Vsota točk strokovne komisije, ki so jih ekipe prejele prejšnji teden, in točk občinstva bodo določile vrstni red končnih nagrajencev.

 

Več o programu DST