Skoči na vsebino

NOVICA

Predstavniki spletnih platform, socialnih omrežij in oglaševalske industrije so konec septembra objavili samoregulativni Kodeks ravnanja z dezinformacijami EU

Kodeks ravnanja z dezinformacijami je prvi primer, da je industrija prostovoljno sprejela skupne samoregulativne standarde in ukrepe za boj proti dezinformacijam in t. i. »fake news« na svetovni ravni.

Kodeks ravnanja z dezinformacijami vključuje več zavez proti širjenju dezinformacij na spletu. Podpisniki so se zavezali, da bodo dejavni na petih področjih pri:


•    preprečevanju prejemanja oglaševalskih prihodkov spletnim stranem ali uporabniškim računom, ki so vir dezinformacij;
•    zagotavljanju večje transparentnosti političnega oglaševanja in oglaševanja, ki temelji na izpostavljanju pomembnih družbenih vprašanj;
•    reševanju problematike lažnih računov in spletnih robotov;
•    omogočanju uporabnikom, da prijavijo dezinformacije in da lahko dostopajo do različnih virov informacij, pri čemer naj se izboljša vidnost verodostojnih virov informacij;
•    omogočanju raziskovalnim skupnostim, da nadzirajo spletne dezinformacije z dostopom do podatkov na spletnih platformah v skladu s pravili, ki se tičejo spoštovanja zasebnosti.

 

Za sprejetje samoregulativnega kodeksa si je prizadevala tudi Evropska komisija, ki je dala več pobud za različne iniciative, ki so imele namen spodbuditi učinkovito omejevanje širjenja spletnih dezinformacij. Med najpomembnejšimi iniciativami sta bili v aprilu objavljeno sporočilo Boj proti dezinformacijam na spletu: evropski pristop in ustanovitev Visoke skupine za lažne novice in spletne dezinformacije, ki je rezultate svojega dela objavila v poročilu Večrazsežnostni pristop k dezinformacijam. Namero o boju proti dezinformacijam pa so zapisali tudi v sklepe Evropskega sveta 28. junija 2018.


Prizadevanje spletnih platform, socialnih omrežij in oglaševalske industrije za preprečevanje širjenja dezinformacij je na novinarski konferenci 26. septembra 2018 pozdravila tudi komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo ga. Marija Gabriel, ki je poudarila, da je to pomemben korak pri obravnavanju vedno bolj pereče problematike, ki ogroža zaupanje državljanov EU v demokratične procese in institucije. Izrazila je upanje, da bo izvajanje zavez iz kodeksa prispevalo k hitremu in občutnemu zmanjšanju dezinformacij na spletu. Komisija bo učinkovitost implementacije pozorno spremljala in v primeru, če ta ne bo dovolj učinkovita, bo Evropska komisija predlagala dodatne ukrepe, ki bodo lahko tudi regulativne narave.

 

Uspešno izvajanje zavez sprejetega Kodeksa je pomembno tudi v luči bližnjih evropskih volitev, ki bodo potekale spomladi 2019.