Skoči na vsebino

NOVICA

Sejem Feel the future 2.0 slavnostno odprl državni sekretar MJU Leon Behin

Na sejmu Feel the Future 2.0, ki poteka od 17. do 19. oktobra 2018 v Celju, se tudi letos v organizaciji Ministrstva za javno upravo na skupnem razstavnem prostoru pod naslovom "DIGITALNA SLOVENIJA" predstavljajo številne državne institucije. Sejem je danes slavnostno odprl državni sekretar Ministrstva za javno upravo Leon Behin.

Ministrstvo za javno upravo (MJU) že drugo leto zapored aktivno sodeluje na sejmu Feel the Future (FTF), kjer na skupne razstavnem prostoru povezujemo in predstavljamo napredne digitalne storitve državnih institucij namenjene državljanom in podjetnikom. Tako v okviru razstavnega prostora »DIGITALNA SLOVENIJA« skozi različne življenjske dogodke predstavljajmo storite javne uprave kot so eUprava, portal SPOT – Slovenska poslovna točka, storitve STOP Birokraciji, portal OPSI, digitalne storitve zaupanja -siTRUST, statistične podatki SURS. Obiskovalce popeljemo tudi v vesolje in jim približamo modele prvih dveh slovenskih satelitov NEMO-HD in TRISAT. Poleg tega lahko v sodobni interaktivni učilnici zainteresirani sodelujejo v zanimivih delavnicah, predavanjih in debatah.

 

Sejem inovativnih digitalnih rešitev – FTF 2.0. je slavnostno odprl državni sekretar v MJU Leon Behin, ki je uvodoma izpostavil inovativne načine sodobnih digitalnih tehnologij, kamor sodijo tudi napredne digitalne rešitve in storitve javne uprave ter novi pristopi pri izobraževanju mlajših generacij, ki se soočajo z izzivi digitalne pismenosti. Spomnil je, da bo vstop v četrto industrijsko revolucijo zaznamovalo napredno digitalno gospodarstvo, hiter razvoj senzorike, robotike in umetne inteligence ter poudaril, da se zahtevam po novih znanjih moramo čim bolje prilagoditi, tako v na področju izobraževanja, na delovnih mestih, okrepiti povezovanje različnih start upov ter nove tehnologije primerno uporabiti za uspešen razvoj negospodarskih dejavnosti. A brez ustreznih mehanizmov, ki bodo dvigovali zaupanje vanje, ustreznih etičnih standardov, razvoja in primerne implementacije, digitalizacija ne bo samoumevna in preprosta. Pri tem potrebujemo tudi več zaupanja, ki ga lahko dosežemo le z ustreznim nivojem varnosti, je še poudaril Behin.

 

Ob robu dogodka je državni sekretar na vprašanje, kaj lahko prinese digitalizacija za razvoj podjetij izpostavil predvsem pomanjkanje sodelovanje in povezovanja: »Manjka nam aktivnejše uporabe vsega tega, kar podjetja zmorejo in kar imamo na razpolago skozi javne portali ali skozi kakšne druge elektronske portale. V Sloveniji dosegamo velike premike in prebojne rešitve tudi pri uspešnosti start upov, ugotavljamo pa pomanjkljivosti pri povezovanju. Kljub temu, da smo majhni, to ne vpliva stimulativno pri oblikovanju celovitih rešitev. Lahko bi se ponudili kot celoviti razvijalec ali ponudnik rešitev, kar pomeni večjo dodano vrednost, predvsem za naročnika, ki komunicira samo z eno osebo in ta mu ponudi celovito rešitev. Tu se ponuja velika priložnost, ki jo lahko izkoristimo«, je dodal Behin.

 

Sejem Feel the Future 2.0 je namenjen predstavitvi novih inovativnih načinov uporabe sodobnih digitalnih tehnologij, kamor sodijo tudi napredne digitalne storitve javne uprave in novi pristopi k izobraževanju mlajših generacij, ki se soočajo z izzivi digitalne pismenosti in nasploh izobraževanja za prihodnjo digitalno družbo.

 

Več o sejmu.
Strokovni program sejma.