Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Medved na seji Sveta vlade za razvoj prostovoljstva in nevladnih organizacij o njihovi pomembni vlogi v družbi

V torek, 6. novembra 2018, je potekala 9. seja Sveta Vlade RS za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij (Svet za NVO), ki se je je udeležil tudi minister za javno upravo Rudi Medved. Minister je uvodoma izpostavil pomembno vlogo nevladnih organizacij pri razvoju družbe.

Seja je bila namenjena predvsem predstavitvi izkušenj v zvezi z Javnim razpisom za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije nevladnih organizacij in prostovoljstva ter Javnim pozivom za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij izbranih na razpisih EU. Na seji so bili predstavljeni tudi načrti posameznih ministrstev glede uresničevanja ukrepov Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva do leta 2023.


Člane Sveta je uvodoma nagovoril tudi minister za javno upravo Rudi Medved ter med drugim poudaril, da nevladne organizacije niso privesek v družbi, ampak enakovreden partner, vlada pa je vedno odprta za dialog z nevladniki. Ob tem je izpostavil, da se zaveda, da je participacija državljanov in nevladnih organizacij temelj demokracije.

 

Spomnimo: 30. maja 2018 je Vlada RS sprejela Strategijo razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva do leta 2023. Namen strategije je vzpostavitev vzpodbudnega okolja za podporo nevladnim organizacijam, ki morajo biti učinkovite, inovativne in fleksibilne, ter sposobne ustrezno identificirati in nasloviti potrebe svojega  okolja.

 

Marca 2018 je bil sprejet tudi Zakon o nevladnih organizacijah (ZNOrg), ki v slovenski pravni red prinaša definicijo nevladne organizacije in uvaja status nevladne organizacije v javnem interesu, ki nadomešča sedanji status društva v javnem interesu. Zakon opredeljuje tudi poenotenje pogojev za pridobitev takšnega statusa za vse pravnoorganizacijske oblike nevladnih organizacij (društva, zavode in ustanove) ter predvidene spodbude za tovrstne organizacije. Poleg navedenega zakon vzpostavlja proračunski sklad za razvoj nevladnih organizacij, katerega glavni viri so sredstva dohodnine, ki jih davčni zavezanci niso namenili za financiranje splošnokoristnih namenov, za financiranje političnih strank ali reprezentativnih sindikatov, čeprav bi jih v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, lahko.


Več o strategiji in zakonu na spletni strani ministrstva.