Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Lokalne volitve 2018: Jutri (13.11.2018) se začenja predčasno glasovanje

V torek, 13. novembra 2018, se po državi s predčasnih glasovanjem začenjajo lokalne volitve 2018 za tiste, ki ne morejo glasovati v nedeljo (18. novembra 2018). Predčasno glasovanje poteka od torka do vključno četrtka (od 13. do 15. novembra 2018).

Volivci, ki so na dan glasovanja odstotni, lahko predčasno glasujejo na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (na območju katere so vpisani v volilni imenik in kjer imajo prijavljeno stalno bivališče). Predčasno lahko v svoji občini voli vsak volivec, ki se za to odloči. S seboj mora imeti osebni dokument.

 

Kdaj lahko volivci predčasno glasujejo določijo občine samostojno. V posameznih občinah bodo volišča za predčasno glasovanje odprta po različnih dnevih in urah.

 

Predčasne volitve za občinske svete in volitve županov 2018 potekajo pred dnem glasovanja (nedeljo 18. novembra 2018), vendar ne prej kot pet dni in ne kasneje kot dva dni pred dnevom glasovanja. Glasovanje se torej opravi na posebnem volišču na sedežu občinske volilne komisije. Občinske volilne komisije določijo, ali bo glasovanje potekalo en, dva ali tri dni, odvisno od velikosti volilnega telesa in preteklih izkušenj. Informacija o številu dni za predčasno glasovanje je dostopna na spletni strani občine.

 

Volivci na volišču za predčasno glasovanje glasujejo tako kot na voliščih, ki bodo odprta v nedeljo, 18. novembra. Glasovanje poteka od 7.00 ure do 19.00 ure. Volilni odbor zahteva osebni dokument s fotografijo. Če ima volivec s seboj obvestilo, ki ga je prejel po pošti, bo volilni odbor imel lažje delo pri iskanju volivca v volilnem imeniku. Volivec se pred izročitvijo glasovnic podpiše v  volilni imenik.

 

Ker pri lokalnih volitvah  volivec praviloma prejme od volilnega odbora več glasovnic (za župana, za občinski svet, lahko pa tudi za svet krajevne skupnosti, za predstavnika narodnosti in za izvolitev predstavnika romske skupnosti) je pomembno, da volivec pred obkrožanjem številke pred kandidatom ali kandidatno listo prebere navodilo na glasovnici. Posebnost volitev v občinski svet je pri proporcionalnem volilnem sistemu tudi t.i. preferenčni glas, kjer volivec obkroži številko pred posameznim kandidatom.