Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Lokalne volitve 2018: objava vmesnih podatkov o volilni udeležbi in objava delnih izidov glasovanja na posebni spletni aplikaciji

Ministrstvo za javno upravo tudi ob letošnjih lokalnih volitvah zagotavlja informacijsko podporo volilnim procesom v občinah. S tem zagotavlja transparentnost volilnega procesa, zmanjšuje število napak, olajša delo občinskim volilnim organom ter prispeva k pravni varnosti kandidatov in predlagateljev. Letošnja novost je prilagoditev aplikacije za tablične računalnike in pametne telefone.

 

Že ob vložitvah kandidatur je pričela delovati posebna spletna aplikacija http://volitve.gov.si/lv2018/, v katero so občinske volilne komisije vnašale prejete kandidature tako za župane kot za mestne in občinske svetnice in svetnike, pa tudi seznam kandidatov za člane v svetih četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti ter narodnostnih in romskih skupnosti.

Aplikacija na enem mestu ponuja vse pomembne in tudi za medije ali širšo javnost zanimive informacije v zvezi z letošnjimi lokalnimi volitvami. Tako v rubriki Volitve v številkah ponuja tudi nekaj statističnih podatkov, na primer koliko je med kandidati žensk, koliko moških, koliko je star najstarejši kandidat in koliko najmlajši, objavljeni pa so tudi podatki o preteklih lokalnih volitvah.

 

Na volilni dan, torej v nedeljo, 18. novembra 2018, bodo na omenjeni spletni aplikaciji na voljo tudi vmesni podatki o volilni udeležbi (ob 11. in 16. uri), po zaprtju volišč pa bodo občinske volilne komisije po preštetju glasov pričele tudi z vnašanjem delnih izidov glasovanja.
 
Da bo brskanje po podatkih za uporabnika hitrejše, udobnejše in preglednejše, pa smo aplikacijo z letošnjim letom prilagodili tudi za tablične računalnike in pametne telefone.

 

Ministrstvo za javno upravo sicer že od leta 2006 ob vsakih rednih lokalnih volitvah zagotavlja informacijsko podporo, ki teče na strežnikih ministrstva z najvišjimi varnostnimi standardi. Informacijska podpora vključuje podporo kandidacijskemu postopku, vnos preštetih glasov, izračun rezultatov in objavo rezultatov v realnem času. Zaradi enovitega sistema omogoča spremljanje števila vseh kandidatov za vse vrste volitev, njihov spol in starostne kategorije na ravni države in posamične občine. Aplikacija pa omogoča tudi izvoz podatkov in s tem predstavitev najširši javnosti.