Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenija ponovno med najboljšimi na področju odprtih podatkov javnega sektorja

Poročilo Evropske komisije, objavljeno v začetku tega tedna - Open Data Maturity Report 2018, tudi letos uvršča Slovenijo na področju odprtih podatkov javnega sektorja na 7. mesto med državami EU.

Evropska komisija vsako leto izvede primerjalno analizo držav članic glede stanja na področju odprtih podatkov javnega sektorja. Podatki zbrani v t.i. Open Data Maturity Report 2018, so bili objavljeni v ponedeljek, 19. novembra 2018.

 

 

 

 

 

 

 


Evropska komisija je v letošnji primerjalni analizi držav članic ocenila, da je Slovenija ponovno uvrščena na 7. mesto med državami. Uvrstila se je v skupino hitrih sledilcev (Fast Trackers). V primerjavi z lanskim letom je Slovenija ohranila svoje mesto, se pa je iz vodilne skupine (Trendsetters) na področju odprtih podatkov uvrstila v skupino hitrih sledilcev (Fast Trackers). Evropska komisija ja namreč letos  spremenila metodologijo ocenjevanja.
 

 

                                 Primerjava med letoma 2018 in 2017

 

 

 


Tako se stanje na področju odprtih podatkov javnega sektorja letos ocenjuje po drugačnih kriterijih in sicer so to: Politika odprtih podatkov (Open data Policy),  Portal odprtih podatkov (Open Data Portal), Vpliv odprtih podatkov (Open Data Imact), Kakovost podatkov (Open Data Quality).  Glede politike odprtih podatkov javnega sektorja se Slovenija uvršča v sam vrh med članicami.


Zadovoljni smo, da je Slovenija tudi letos, kjer je šlo za zahtevnejši vprašalnik oz. so bila postavljena zahtevnejša merila ohranila odlično 7. mesto med državami članicami.


Slovenija ima sprejeto Strategijo razvoja javne uprave 2020, Strategijo razvoja informacijske družbe do 2020, ima ustrezen normativni okvir in vzpostavljen nacionalni portal odprtih podatkov OPSI. Spada med države, ki spodbuja odpiranje podatkov javnega sektorja, skrbi za kakovost objavljenih podatkov na portalu, prav tako upošteva oz. skrbi za visoko stopnjo standardov pri objavi podatkov, skrbi za potrebe naprednih in osnovnih uporabnikov portala, itd. Pripravljena so številna strokovna  gradiva, delovni pripomočki, video vsebine, organizirani so bili številni dogodki.
Zasledujemo naš skupni cilj, da je Slovenija primer dobre prakse na področju odpiranja podatkov javnega sektorja in uporabe odprtih podatkov. V prihodnje bodo prizadevanja namenjena okrepljenemu sodelovanju z vsemi deležniki (lokalnimi skupnostmi, javnim sektorjem, gospodarstvom, NVO, raziskovalci, start-up podjetji, univerzami in srednjimi šolami…) z namenom, da se odprti podatki uporabijo za izdelavo aplikacij, ki bodo namenjene dobremu servisu in storitvam za državljane in podjetja.