Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Parafirani stavkovni sporazumi s šolskim in dvema zdravstvenima sindikatoma ter koordinacijo stavkovnih odborov

Sreda, 21.11.2018-parafirani stavkovni sporazumi s šolskim in dvema zdravstvena sindikatoma

 

Vodja vladne pogajalske skupine za razrešitev stavkovnih zahtev sindikatov je v sredo, 21.11.2018, s šolskim in dvema zdravstvena sindikatoma parafiral sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev.

 

Če bodo sporazumi tudi dokončno podpisani, so predvideni splošni dvigi plač za vse zaposlene, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov.

 

Sreda, 21.11.2018-Vlada vsem reprezentativnim sindikatom javnega sektorja predstavila nov Dogovor o plačah

 

Vlada je v sredo, 21. 11.2018, vsem reprezentativnim sindikatom javnega sektorja (42) predstavila tudi nov Dogovor o plačah in drugih prejemkih v javnem sektorju, ki bi nadomestil tistega iz leta 2016. Vanj bi vključili rešitve, ki so jih vladni pogajalci v zadnjih tednih dogovorili s posameznimi stavkovnimi skupinami sindikatov in zadevajo vse javne uslužbence. Ob začetku sestanka je zbrane nagovoril minister za javno upravo Rudi Medved.


Rešitve, ki so na mizi, so vredne cca 306 milijonov evrov, med drugim gre za splošne dvige plač za od enega do treh plačnih razredov, dvige nekaterih dodatkov ter izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest. Po drugi strani bi ohranili zamrznitev delovne uspešnosti in premik napredovanj iz aprila na december. Ker se morajo nekatere rešitve uveljaviti s spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor, je zanje treba zagotoviti kvorum, torej podporo ustrezne sindikalne večine.

 

Četrtek, 22.11.2018-Nadaljevanje pogajanj s policijskima sindikatoma

 

Nadaljevala so se pogajanja vladne pogajalske skupine s policijskima sindikatoma, na katerih do uskladitve vsebine stavkovnega sporazuma ni prišlo, sta se pa pogajalski strani dogovorili, da bodo usklajevanja intenzivno nadaljevali prihodnji teden, najprej v manjšem obsegu in podrobneje po posameznih točkah stavkovnega sporazuma, nato pa se v naslednjem tednu znova srečajo na pogajalski seji.
Stavka policistov sicer poteka od 1.10.2018 in je še vedno v teku, vendar dodatnih zaostritev zaenkrat ne bodo predlagali. Pogajanja s  policijskima sindikatoma se nadaljujejo v sredo, 28.novembra.

 

Torek, 27.11.2018-Parafiran tudi stavkovni sporazum s Koordinacijo stavkovnih odborov

 

Vladni pogajalci so s Koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, parafirali stavkovni sporazum. Sicer sindikalno koordinacijo sestavlja 19 sindikatov, od katerih sta dva (vojaška), ki po zakonu ne moreta stavkati, zato parafa (s sindikalne strani) zajema 17 sindikatov. Stavkovni sporazum je s sindikalne strani parafiral vodja koordinacije Jakob Počivavšek, z vladne strani pa vodja posebne vladne pogajalske skupine za razrešitev stavkovnih zahtev Peter Pogačar.

 

Do podpisa stavkovnih sporazumov bi lahko prišlo v začetku prihodnjega tedna, oziroma po tem, ko bodo odločitve o morebitnem pristopu k podpisu sprejeli pri vseh sindikatih.