Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Študijski obisk delegacije iz Makedonije vsebinsko posvečen lokalni samoupravi

Služba za lokalno samoupravo MJU je v petek, 23. 11. 2018, sprejela delegacijo iz Makedonije v sklopu študijskega obiska, posvečenega področju lokalne samouprave.

Obisk je bil organiziran s strani organizacije Združenih Narodov (United Nations Development Programme) v sklopu projekta "Opolnomočenje občinskih svetov".

 

Uvodoma so gostom predstavniki Slovenije predstavili organiziranost lokalne samouprave v državi. V tem okviru je bil predstavljen kratek zgodovinski pregled lokalne samouprave na območju Slovenije, ki sega v čas Habsburške monarhije, nato pa je sledila predstavitev današnjega stanja, 212 občin, od katerih ima največja 278000 prebivalcev, najmanjša pa okoli 360. Pri tem je v Sloveniji 52% občin manjših od zakonsko določenega minimuma, vse občine pa morajo opravljati iste naloge.

 

V pogovorih so se dotaknili tudi pristojnosti občin ter virov njihovega financiranja. Predstavljeno pa je bilo tudi medobčinsko sodelovanje za izvajanje njihovih zavezujočih nalog na področjih: oskrba z vodo, ravnanje z odpadki, ter v zvezi v zvezi z delovanjem javnih zavodov (denimo zdravstvenih domov in knjižnic).


Gostom iz Makedonije so strokovni sodelavci Službe za lokalno samoupravo podrobneje predstavili tudi organiziranost občin (občinski svet, župan in nadzorni organ) ter občine, v katerih so tudi madžarske, italijanske in romske manjšine. Obenem so jim predstavili tudi tri osrednja občinska združenja: SOS, ZOS, ZMOS.


Makedonska delegacija je izkazala izredno zanimanje za slovenski sistem, saj obstajajo številne podobnosti med obema državama na tem področju, po drugi strani pa se sistema ureditve lokalne samouprave tudi precej razlikujeta. Po oceni vseh sogovornikov pa je bil obisk makedonske delegacije odlična priložnost za izmenjavo dobrih praks.