Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Lokalne volitve 2018: Razpisan je drugi krog rednih volitev županov

Državna volilna komisija je razpisala drugi krog rednih volitev županov, ki bodo v 56 občinah v nedeljo 2. decembra 2018. Ob tem podajamo nekaj koristnih informacij.

Predčasno glasovanje v drugem krogu:


Tako kot v prvem krogu lahko volivci, ki so na dan glasovanja odsotni, glasujejo pred tem dnem, vendar ne prej kot pet dni in ne kasneje kot dva dni pred dnevom glasovanja. Praviloma so to torek, sreda in četrtek v tednu pred nedeljskim glasovanjem. Glasovanje se opravi na posebnem volišču na sedežu občinske volilne komisije. Občinske volilne komisije določijo, ali bo glasovanje potekalo en, dva ali tri dni, odvisno od velikosti volilnega telesa in preteklih izkušenj. Informacija o številu dni za predčasno glasovanje je dostopna na spletni strani občine.


Volivci na volišču za predčasno glasovanje glasujejo tako kot na voliščih, ki bodo odprta v nedeljo, 18. novembra. Glasovanje poteka od 7.00 ure do 19.00 ure. Volilni odbor zahteva osebni dokument s fotografijo. Če ima volivec s seboj obvestilo, ki ga je prejel po pošti, bo volilni odbor imel lažje delo pri iskanju volivca v volilnem imeniku. Volivec se pred izročitvijo glasovnic podpiše v  volilni imenik.


Ker v drugem krogu nastopata zgolj dva kandidata, volivec glasuje tako, da obkroži zaporedno številko ob kandidatu. Vrstni red na glasovnici je določen z volilnim izidom iz prvega kroga glasovanja, najprej je na glasovnici naveden kandidat, ki je v prvem krogu prejel več glasov. 

 

Informacijska podpora volilnim postopkom


Ministrstvo za javno upravo zagotavlja informacijsko podporo zgolj volilnemu postopku za drugi krog volitev župana, medtem ko za morebitne naknadne ali ponovne volitve za manjkajoče članice in člane občinskega ali krajevnih vaških ali četrtnih skupnosti ta podpora, tako kot pri vseh prejšnjih volitvah, ni zagotovljena. Za te bodo morali volilni organi postopke izvesti ročno.


Rezultati bodo na voljo na spletnem naslovu http://volitve.gov.si/lv2018/index.html  v podobnem času kot v prvem krogu glasovanja.