Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Na dogodku Vrh slovenskega gospodarstva o formuli 6 ukrepov za gospodarsko odličnost

Cilj letošnjega Vrha slovenskega gospodarstva je bil pripraviti Formulo uspeha za gospodarsko odličnost. Do nje je pot tudi z ukrepi šestih ključnih področij. Eno od teh je tudi Učinkovitost poslovnega okolja. V delovni skupini na to temo, ki se osredotoča na poenostavitev administrativnih postopkov, je aktivno sodelujal tudi minister za javno upravo Rudi Medved.

V sredo, 28. novembra 2018 je potekal  13. Vrh slovenskega gospodarstva, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji.

 

Povečanje učinkovitosti javnega sektorja, sprememba dohodninske lestvice v korist neto prejemkov, usklajevanje izobraževanja in usposabljanja na delu z razvojnimi spremembami na trgu dela, razvoj trga kapitala z vsemi finančnimi instrumenti, pridobivanje zaupanja in sprememba regulative, vzpostavitev okolja za domače in tuje talente ter okrepitev menedžerskih praks so ključni ukrepi, ki tvorijo formulo uspeha za dosego ambiciozno zastavljenih ciljev do leta 2025. Ti ukrepi so bili izpostavljeni v sodelovanju prek 350 vodilnih predstavnikov gospodarstva, sindikatov in vlade.

 

Sodelujoči na dogodku so ukrepe oblikovali v razpravah o šestih področjih, na katerih po mnenju organizatorja vrha, Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Slovenija najbolj zaostaja na področju mednarodne konkurenčnosti. O predlogih ukrepov so nato govorili s posameznimi ministri.

 

Na makroekonomskem področju so kot najpomembnejši ukrep izpostavili povečanje učinkovitosti javnega sektorja. Minister za javno upravo Rudi Medved je izpostavil, da največ rezerve vidi v menedžiranju na vseh področjih. Modele, ki so že v uporabi v gospodarstvu, je treba prenesti v javni sektor, "in to ne samo na papir, ampak predvsem v naše glave", je dejal in dodal, da je neučinkovitost javnega sektorja predvsem posledica neodločnosti tistih, ki plačani za to, da se odločajo. Strinjal se je s predlogom GZS, da se pregleda podzakonske akte, ali so še ustrezni in ali niso morda sprejeti po nepotrebnem.

 

Minister za finance Andrej Bertoncelj pa je ocenil, da je za javni sektor v celoti gledano namenjeno dovolj denarja, da pa je treba poiskati notranje rezerve in izboljšati sistem.

 

Več na: https://vrhgospodarstva.gzs.si/