Skoči na vsebino

NOVICA

Državni sekretar Leon Behin na zasedanju Sveta EU za promet, telekomunikacije in energijo v Bruslju

V torek, 4. decembra 2018, se je državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo udeležil zasedanja Sveta EU za promet, telekomunikacije in energijo v Bruslju, na katerem so udeleženci razpravljali o vzpostavitvi programa za digitalno Evropo za obdobje 2021 – 2027, o Evropskem strokovnem centru za kibernetsko varnost, o zasebnosti na področju telekomunikacij, ponovni uporabi informacij javnega sektorja, domeni .eu, kibernetski varnosti in o finančnih instrumentih za digitalizacijo v kontekstu Večletnega finančnega okvira 2021 – 2027.

Gre za zelo pomembna področja, ki bodo omogočila učinkovito delovanje enotnega digitalnega trga v Uniji. Ministri in ostali udeleženci so se seznanili s stanjem na področju ostalih dosjejev v okviru enotnega digitalnega trga, Romunija pa je predstavila svoj program predsedovanja Svetu v prvi polovici naslednjega leta.

 

Ena pomembnejših tem je bila razprava o predlogu Uredbe o zasebnosti, katere cilj je zagotoviti visoko raven varstva zasebnosti za uporabnike elektronskih komunikacijskih storitev, pri čemer želijo države članice vzpostaviti čim boljše ravnotežje med zaščito zasebnosti in razvojem podatkovnega gospodarstva v EU.

 

Državni sekretar Behin je v zvezi s tem poudaril, da se Slovenija zaveda pomembnosti zagotavljanja zasebnosti elektronskih komunikacij.  "Potrebujemo  jasna, enotna in vzdržna pravila, ki bodo po eni strani zagotavljala varstvo zasebnosti in e-podatkov in bila dovolj fleksibilna in usmerjena v prihodnost, da bodo omogočila razvoj podatkovnega gospodarstva v EU. Uredba mora ustrezati razvoju sodobne digitalne družbe, sprejete rešitve pa morajo spoštovati varstvo osebnih podatkov po GDPR," je dejal Behin.