Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Predstavitev knjige »Slovenija na poti digitalne preobrazbe« na Ministrstvu za javno upravo

Na Ministrstvu za javno upravo je na povabilo ministra za javno upravo Rudija Medveda potekala predstavitev knjige z naslovom Slovenija na poti digitalne preobrazbe, ki je v novembru 2018 izšla pri založbi Fakultete za računalništvo in informatiko, Univerze v Ljubljani.

Knjiga predstavlja temeljna izhodišča  za razumevanje možnosti in priložnosti digitalizacije Slovenije. Namenjena je tvornemu dialogu med strokovnjaki, gospodarstveniki, politiki, civilno družbo in med vsemi ostalimi deležniki, ki lahko vplivajo na našo pot v digitalno prihodnost. Digitalizacija zahteva korenite spremembe in ne zgolj postopne preobrazbe obstoječih vzorcev obnašanja in prilagajanja poslovnih modelov, zato avtorji v knjigi predstavljajo temeljne strateške, tehnološke in metodološke razvojne koncepte ter scenarije digitalne preobrazbe.


Ministru Medvedu in ostalim zaposlenim na ministrstvu so v torek, 18. decembra 2018, knjigo predstavili njeni avtorji: dr. Mirko Vintar s Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani, redni prof. poslovne informatike, dr. Andrej Kovačič z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, zaslužni prof. dr. Cene Bavec z Univerze na Primorskem in izredni prof. dr. Marjan Krisper s Fakultete za računalništvo Univerze v Ljubljani, medtem ko je bil zaslužbni profesor dr. Vladislav Rajkovič s Fakultete za organizacijske vede v Mariboru zadržan.

 

Avtorji so predstavili svoj pogled in prispevek v knjigi ter izpostavili področja, ki se dotikajo tudi  informatizacije procesov in digitalizacije e postopkov v javnem sektorju npr. e zdravje, e naročanje, e upravo. Več v predgovoru knjige - Slovenija na poti digitalne preobrazbe.
 

Ob koncu srečanja so avtorji ministru predali tudi en izvod knjige. Minister Medved se je avtorjem zahvalil za predstavitev in darilo ter ob tem izpostavil, da "ta knjiga prihaja za nas v res pravem času. Ta preskok v glavah je izredno pomemben, dali ste vsem nam veter v jadra, saj smo pred izjemno velikimi izzivi na področju digitalizacije, o kateri sedaj govorimo".

Dodal je, da mora biti posameznik zelo velik strokovnjak, da o področju kot je digitalizacija lahko govori s tako preprostim in razumljivim jezikom kot so to področje predstavili avtorji knjige.

Minister je na dogodku komentiral predgovor oz. uvod knjige ter dodal, da so v knjigi videti stvari preproste, čeprav niso ter ob tem izpostavil, da se seveda nikakor ne smemo sprijazniti s povprečjem, kamor sedaj digitalizacijo v Sloveniji uvrščajo v evropskem merilu. "Tukaj imamo ogromno znanja, tudi tradicijo in preseči moramo povprečje, istočasno pa moramo biti bolj zadržani s pisanjem strategij, ki končejo v predalih, temveč pripraviti akcijske načrte, ki jih lahko uresničimo in imprelemntiramo," je še dodal minister.