Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Upravna akademija pomembno prispeva k učinkovitim storitvam javne uprave

V petek, 24. januarja 2019, je na Upravni akademiji Ministrstva za javno upravo potekalo ponovoletno srečanje z izvajalci usposabljanj in izpraševalci na izpitih. Zbrane je uvodoma nagovoril tudi minister za javno upravo Rudi Medved.

Kot je poudaril minister, »želimo v ospredje postaviti strokovnost in kompetence ter še bolj učinkovito usposobiti vodje.«  Zato je vlaganje v znanje in podajanje znanja  izjemno poslanstvo. Upravna akademija ima pri razvoju javne uprave pomembno vlogo, saj, kot je izpostavil »z usposabljanji prispeva k učinkovitim storitvam javne uprave.«

 

Število udeležencev na usposabljanjih Upravne akademije se vsako leto povečuje. V letu 2018 smo beležili več kot 14.000 udeležencev, kar je za četrtino več kot leto prej. K strokovnim izpitom pa je v preteklem letu pristopilo več kot 2.200 kandidatov.

 

Razlog, da se število udeležencev povečuje, je zagotovo tudi v privlačnosti programov in njihovem stalnem posodabljanju.


Redni program akademije pomeni preko 120 različnih programov usposabljanj, pri katerih vsebine stalno prilagajamo razvoju, spremembam in potrebam družbe. Poudarek namenjamo predvsem praktičnim znanjem, ki so neposredno uporabna pri opravljanju dela, in na razvoju osebnostnih veščin in spretnosti (učinkovita komunikacija, sodelovanje, obvladovanje konfliktnih in stresnih situacij …). Z usposabljanji lahko pomembno prispevamo h kakovostnim storitvam javne uprave in sooblikujemo učinkovito javno upravo.


»Mislim, da bodo v prihodnje usposobljeni vodje posameznih oddelkov ključnega pomena zato, da naredimo javni sektor učinkovitejši in seveda bistveno kakovostnejši. Zakaj poudarjamo vodje? Saj vsi pravzaprav znamo delati tisto, kar naj bi delali, seveda pa je organizacija dela in občutek samozavestnega kolektiva v marsičem odvisna od kompetenc in strokovnosti vodij,« je poudaril minister. »Na tem želimo dati v prihodnje poudarek in v tej smeri bomo delali tudi na spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju,« je zaključil minister in se ob spodbudi in izraženih pričakovanjih za naprej sodelavcem in izvajalcem zahvalil za opravljeno delo.


Zbrane sta nagovorila tudi vodja Upravne akademije Breda Gruden in v. d.  generalnega direktorja Direktorata za javni sektor Peter Pogačar.

 

Kot je dejala Grudnova, je res ključnega pomena to, »da udeležencem ponudimo čim bolj raznovrsten in uporaben program. Tako dajemo še večji poudarek ne samo znanju, ampak tudi tistim veščinam, ki izboljšujejo komunikacijo, sodelovanje, spoštovanje različnosti in reševanje problemov.«

 

V. d. generalnega direktorja Direktorata za javni sektor Peter Pogačar je povedal, »da je ključnega pomena to, da izboljšujemo svojo zaposljivost in jo ohranjamo s tem, da pridobivamo nova znanja. Še posebej je poudaril, da nas poleg rednih aktivnosti čaka izjemno zahteven projekt in sicer priprava državne administracije na predsedovanje Svetu Evropske unije.«