Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Z digitalno brošuro »Integriteta pri javnem naročanju« ozaveščamo o integriteti na področju javnih naročil

V okviru Programa ukrepov Vlade Republike Slovenije za krepitev integritete in transparentnosti 2017 – 2019 so v pristojni strokovni službi Ministrstva za javno upravo pripravili digitalno brošuro »Integriteta pri javnem naročanju«, ki je namenjena ozaveščanju in usposabljanju s področja integritete, s poudarkom na dejavnostih, pri katerih gre za povečana korupcijska tveganja, med katerimi so tudi postopki javnih naročil.

Vsebine v brošuri so pripravljene na poljuden, kratek in jedrnat način in prikažejo aktivnosti, kot si sledijo po posameznih fazah določenega javnega naročila, z vidika tveganj, ki ogrožajo zakonito in etično izvedbo te aktivnosti. Priporočeni so ukrepi za obvladovanje teh tveganj, zakonske obveznosti javnih uslužbencev in pravilno ravnanje ter navedeni konkretni primeri nepravilnih ravnanj.

 

Na področju javnega naročanja je tveganje za obstoj korupcijskih dejanj visoko, zato je pomembno, da so zaposleni v javnem sektorju, ki izvajajo javna naročila, usposobljeni in da znajo koruptivna tveganja (pravočasno) prepoznati, se jim izogniti in jih preprečiti.


Minister za javno upravo Rudi Medved je v uvodni misli brošure le to pospremil z besedami:


»Ključno vlogo pri zaznavanju in preprečevanju korupcije ima integriteta posameznika in družbe kot celote. Da bi povečali občutljivost zaposlenih v javnem sektorju na prej navedene neželene pojave, zlasti pri osebah, odgovornih za javna naročila, je Ministrstvo za javno upravo pripravilo pričujoči vodnik odgovornega vodenja postopkov javnih naročil, v katerem so predstavljena in s primeri ponazorjena korupcijska tveganja, ter navedeni glavni ukrepi, s katerimi lahko preprečimo oziroma uspešno obvladujemo tveganja. Vodnik je, po mojem mnenju, nujen pripomoček vsakogar, ki v javnem sektorju dela na področju priprave in izvedbe javnih naročil.«