Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Na Informativi 2019 mladi spoznavajo eStoritve javne uprave

Na Gospodarskem razstavišču ta konec tedna, 25. in 26. januarja 2019, poteka sejem izobraževanja in poklicev - Informativa, na katerem eStoritve Ministrstva za javno upravo (MJU), ki jih razvijamo za državljane in podjetnike, predstavljamo tudi šolarjem, študentom ter njihovim staršem.

Na skupnem razstavnem prostoru Evropski socialni sklad (Hala A2) ekipa MJU predstavlja storitve portalov eUprava, SPOT (eVEM), OPSI – Odprti podatki Slovenije, možnosti, ki jih ponuja spletno mesto Stop Birokraciji ter storitve zaupanja SI TRUST.


Mlade izobražujemo in jim predstavljamo t.i. »klik do e-države«, ki jim omogoča, da  lahko privarčujejo čas in od doma, brez obiska upravnih enot ali drugih državnih organov, oddajo številne vloge, pridobijo razna potrdila, informacije.

 

Informativo je v petek, 25. januarja 2019, obiskal tudi minister za javno upravo Rudi Medved, ki si je ogledal dogajanje na sejmu ter obiskal razstavni prostor »Evropski socialni sklad« ter si ogledal predstavitev eStoritev.

 

Minister Medved je bil nad organizacijo sejma pozitivno presenečen in je izpostavil, da gre za zelo zanimivo in pomembno prireditev za mlade: "Danes je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani Slovenija v malem - vrvež, vse pa pravzaprav z enim samim ciljem, kam v prihodnje po znanje in kako s tem znanjem potem nadaljevati skozi življenje."

 

In kaj vse lahko izveste o eStoritvah na skupnem razstavne prostoru?

 

Zakaj bi za subvencionirano vozovnico stali v vrsti, če jo lahko preko eUprave pridobite elektronsko? Na portalu lahko oddate tudi e-vlogo za razne štipendije, uredite prijavo začasnega prebivališča. Verjetno boste mladi kmalu opravljali izpit za avto. Na portalu eUprava lahko preverite proste termine za opravljanje teoretičnega in praktičnega izpita. Vidite lahko tudi podatke, ki jih o vas hrani država, preverite veljavnost vaših dokumentov in se naročite na opomnik, da ne boste pozabili na iztek njihove veljavnosti. Privarčujte vaš dragoceni čas in uporabljajte portal eUprava.

 

S pomočjo portala SPOT (Enotna poslovna točka, prej eVEM) lahko poslujete z državo na enem mestu. Na njem dobite vse potrebne informacije, kako ustanoviti svoje podjetje, katera dovoljenja so potrebna za to in kakšne pogoje morate izpolniti za določeno dejavnost ali poklic. Portal SPOT je prvi korak do tega, kako postati sam svoj šef.

 

Če vas jezi preveč administracije in papirjev. Imate dobro idejo, kako zmanjšati ali poenostaviti kakšen administrativen postopek ali predpis, pa je na prireditvi na voljo tudi kolegi iz Stop Birokraciji, ki jim lahko predlog predstavite, ti pa se bodo potrudili, da ga realizirajo. Skupaj lahko poenostavimo zapletene postopke in z enostavno ter učinkovitejšo zakonodajo zagotovimo boljše poslovno okolje in vsakdanjik državljanov.

 

Mlade, ki zanimajo podatki in ustvarjanje novih zgodb vabimo, da se oglasijo pri kreatorjih portala OPSI – Odprti podatki Slovenije, kjer lahko  OPSI najdete metapodatkovne opise vseh evidenc in zbirk, s katerimi razpolaga javni sektor, kar vam omogoča vpogled v delovanje države. Dostopate lahko do odprtih podatkov, si jih samo ogledate ali pa z njimi ustvarite nove zgodbe kot na primer: kdo in v kakšne namene porabi javni denar, kakšna je naša nepremična kulturna dediščina, kakšna je onesnaženost zraka in voda, kakšni so trendi prodaje motornih vozil Sloveniji, kdo prideluje ekološka živila ali preverite vozne rede in čakalne vrste v bolnišnicah. Vse to in še več najdete na portalu OPSI.  Ne pozabite: Odprti podatki za odprto družbo.

 

A to še ni vse, na istem razstavnem prostoru, izveste tudi vse o tem, kako se 100% varno, prijaviti na fakulteto s pomočjo storitev zaupanja SI-TRUST. Novost od letošnjega leta je tudi storitev za avtentikacijo uporabnikov s pomočjo mobilnega telefona smsPASS, ki lahko v celoti nadomesti uporabo kvalificiranih digitalnih potrdil. Pridobi si smsPASS in se z njim prijavi v eUpravo.

 

Storitve eUprave, je na prireditvi predstavila tudi mag. Tatjana Mizori Zupan, ki je mlade tudi popeljala skozi kviz o elektronskih možnostih poslovanja za državo.


Mag. Katarina Čepon s projekta SI TRUST (Državni center za storitve zaupanja na MJU) je v Veliki dvorani mladim odgovorila na vsa vprašanja o tem, kako se varno z digitalnim potrdilom prijaviti na fakulteto.

 

Na sejmu se lahko mladi s pomočjo e-kviza tudi preizkusijo v poznavanju eStoritev javne uprave, lahko pa rešijo tudi križanko v fizični obliki. Za njih imamo na voljo simbolične nagrade.
 
Na skupnem prostoru se poleg MJU predstavlja tudi Služba vlade za razvoj in evropski kohezijsko politiko, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad, , Zavod za zaposlovanje, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Center za poklicno izobraževanje, ki bodo tako mladim na enem mestu predstavili številne priložnosti pri izobraževanju, zaposlovanju in reševanju podjetniških izzivov. Čez številne možnosti izobraževanja, ki so podprte z evropskimi sredstvi, nas popelje raper Trkaj, mogoče pa bo celo poleteti v vesolje.
 
Podrobnosti o programu in dogajanju