Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Medved z direktorji občinskih uprav o zmanjšanju administrativnih ovir, pokrajinah, digitalizaciji občinskih uprav, financiranju ter njihovi dobri kondiciji

Po tem, ko se je minister Medved v zadnjem obdobju večkrat srečal z župani slovenskih občin, tako pri pogajanjih o povprečnini ter sedaj na temo iskanja rešitev za implementacijo dogovorjenega, ga je na srečanju zanimalo, kako na financiranje občin gledajo direktorji občinskih uprav, ki so pripravljavci in varuhi občinskih proračunov.

Dialog med ministrom in direktorji je bil osredotočen tudi na: zmanjšanje administrativnih ovir, pomembno vlogo direktorjev občinskih uprav v samih občinah, digitalizacijo državne uprave (ob tem tudi osebno izkaznico s čipom), možnosti ustanovitve pokrajin ter financiranje občin.


Na srečanju je predsednik Združenja direktorjev občinskih uprav mag. Iztok Mori uvodoma predstavil prostovoljno združenje, katerega člani se navadno menjajo vsake štiri leta, sledila pa je predstavitev mesta Velenje ter projekta Vzorčno mesto, kjer je potekalo srečanje. V prvem delu srečanja je predsednik združenja izzval ministra Rudija Medveda, da se nekoliko predstavi, predvsem pa ga je zanimala primerjava vlog: direktor občinske uprave in minister resorja, ki je pristojen za lokalno samoupravo. Minister je povedal, da bi mu bilo žal, če ne bi bil zraven, ko bi iz mesta Zagorje nastalo nekaj več ter se tako odločil, da se bo po nekaj letih dela v Ljubljani tudi poslovno vrnil v domače kraje in deloval na lokalnem področju; več kot šest let tudi kot direktor občinske uprave, sedaj pa ga čakajo novi izzivi na ministrstvu za javno upravo.

 

Minister je na srečanju napovedal zmanjšanje števila predpisov. »V ta namen ministrstvo že pripravlja akcijski načrt, saj imamo v Sloveniji več kot 20.000 različnih predpisov in zakonov. Nekateri predpisi izhajajo še iz nekdanje skupne države«, je opozoril minister ter dodal »poslanstvo Ministrstva za javno upravo je poenostavitev vseh postopkov, pisanje dobre zakonodaje, ne hiperprodukcija zakonodaje, temveč premišljena priprava predpisov in odprava tistih, ki so nepotrebni in otežujejo delovanje organov.«


V strokovni razpravi je tekla beseda tudi o ustanovitvi pokrajin, pri čemer je minister poudaril: »Ta vlada ima namen in voljo, da se pokrajine v Sloveniji končno ustanovijo, zavedamo se pa, da bo to »trnova pot«, da tu niso samo politični interesi, ampak je tukaj tudi mnogo lokalnih interesov. Ko se bo v prihodnosti politika poenotila, kje naj bodo sedeži pokrajin in koliko naj bo vzdržno število pokrajin, bo pot do pokrajin zelo lahka, saj imamo tehnično na Ministrstvu za javno upravo pripravljenih že toliko rešitev, da samo vzamemo iz predala eno od tistih, za katero se bo politika odločila.«


Glede digitalizacije občinske uprave je minister pojasnil, da je to ena izmed prioritetnih nalog ministrstva ter ob tem poudaril, da so bile nekatere stvari v preteklosti glede digitalizacije zelo »spromovirane«, pa vendar na mnogih področjih žal temu ni bilo tako ter dodal, da »smo pri pregledu stanja, kaj je na področju informatizacije bilo narejenega in kaj je treba popraviti, nadgraditi tako, da bo delovalo brezhibno. Vsekakor bi želeli delati v dogovoru s tistimi, ki e-storitve uporabljajo, tudi v dogovarjanju z lokalnimi skupnostmi.« Glede osebne izkaznice s čip-om je pojasnil, da je projekt že zelo daleč, trenutno v fazi usklajevanja podrobnosti z Ministrstvom za notranje zadeve ter da bo zadeva na voljo državljanom bistveno prej kot je bilo v prvotnih načrtih. Gre pa za tehnično zelo zahtevno zadevo, ki jo je treba prej tudi pilotno preizkusiti.


O financiranju občin je minister ponovno izpostavil, da želja te vlade, da bi vzpostavili takšen sistem financiranja občin, da pogajanja o višini povprečnine v prihodnje sploh ne bi bila več potrebna.


Direktorji so na srečanju izpostavili, da je ta mandat odlična priložnost, ki omogoča sodelovanje in razumevanje problematike lokalne samouprave, saj v vladi sedijo člani, ki delovanje občin poznajo zelo podrobno. Dana je bila pobuda po ustanovitvi posebnega ministrstva za lokalno samoupravo ali dodatnega državnega sekretarja za to področje. Minister Medved je napovedal, da se načrtuje okrepitev ekipe tudi na tem področju.


Po mnenju ministra Medveda so občinske uprave v Sloveniji v dobri kondiciji, prav tako tudi same občine. Pokazatelj za to je dobro delo občinskih uprav ter dejstvo, da občinska uprava v Sloveniji ni zbirokratizirana, saj gre za majhne kolektive, ki so zelo fleksibilni in izjemno učinkoviti.

 

Utrinki z dogodka.

 

Celoten pogovor z Ministrom Rudijem Medvedom.