Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Omogočili smo enostavnejši postopek pridobitve mednarodnega vozniškega dovoljenja

Za pridobitev mednarodnega vozniškega dovoljenja vam predhodno ni več treba obiskati upravne enote, pač pa le še AMZS. Ta namreč po novem lahko sam vpogleda v evidenco vozniških dovoljenj, zato državljanom ni več treba prinašati papirnatih potrdil. Postopek je tako olajšan tako za državljane, kot tudi za upravne enote in AMZS.

Za skupne gradnike za elektronsko izmenjavo podatkov (Pladenj, IO-modul, Asinhroni modul) skrbimo na Ministrstvu za javno upravo. Gradniki so bili prvič uporabljeni leta 2011 za potrebe e-sociale, danes pa jih uporabljajo tudi številne druge državne institucije, ki si s tem znižajo stroške razvoja in obratovanja ter pohitrijo razvoj.

 

Od 25. januarja 2019 tovrstni način uporablja tudi AMZS pri postopkih izdaje mednarodnih vozniških dovoljenj. Državljani so morali doslej na upravni enoti pridobiti fizično potrdilo in ga še isti dan dostaviti na AMZS, po novem pa AMZS sam vpogleda v evidenco vozniških dovoljenj in tako državljanom ni več treba prinašati papirnatih potrdil. Postopek je s tem olajšan tako za državljane, kot tudi za upravne enote in AMZS.

 

Vsebinski skrbnik procesa in evidence vozniških dovoljenj je Ministrstvo za infrastrukturo, ki uporablja skupni gradnik IO-modul za varno in zanesljivo distribucijo podatkov, do katerih AMZS dostopa preko skupnega gradnika Pladenj kot zanesljivega in zmogljivega komunikacijskega kanala. Gre za prvi in vzorčni primer, da zunanja institucija zajema podatke iz uradnih državnih registrov.

 

Skupni gradniki za elektronsko izmenjavo podatkov -predstavitveni video.

 

Skupne gradnike za izmenjavo podatkov je Evropska komisija leta 2016 izpostavila kot dober primer nove generacije elektronskih storitev (študija OGS, SMART 2014/066). V študiji so med drugim ugotovili, da bi bilo s tovrstnimi rešitvami na ravni EU možno prihraniti na milijarde evrov. Gradnike za elektronsko izmenjavo podatkov sta kot primer dobre prakse izpostavila tudi OZN (UNPSA Winner 2013, str. 12) in OECD (Good practice case for Digital Government Strategies).