Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Znižujemo stroške občinam – Vladna delovna skupina z ukrepi do 31 milijonov evrov prihranka za občine

Minister za javno upravo Rudi Medved, je po koncu današnjega sestanka vladne delovne skupine za pripravo predlogov sprememb zakonodaje za zmanjšanje stroškov občin že v uvodu novinarske konference ocenil, da je bilo delo skupine zelo uspešno, saj so v manj kot dveh mesecih prišli do konkretnih rezultatov. S kratkoročnimi ukrepi se bodo stroški občin znižali za 31 milijonov evrov, učinki vseh ukrepov pa bodo po ministrovi napovedi še precej večji. "Presegli smo miselnost, da se nič ne da. Smo na pravi poti".

Omenjena delovna skupina je delo začela 20. februarja letos, do zdaj pa je že pripravila otipljive, konkretne ukrepe za znižanje stroškov občin, ki bodo tudi del vmesnega poročila o delu te skupine, s katerim se bo seznanila Vlada RS.


Doslej so našli možnosti za znižanje stroškov v višini 31,4 milijona evrov letno, za kar pa bo treba spremeniti nekaj zakonov. Kot je na današnji novinarski konferenci po sestanku delovne skupine pojasnil vodja Službe za lokalno samoupravo na ministrstvu dr. Roman Lavtar, gre za nekatere naloge, za katere so skupaj ugotovili, da ne sodijo v pristojnost občin, ampak države. To so opravljanje mrliškopregledne službe, plačevanje pogrebnin, stroški, ki se nanašajo na izvajanje dejavnosti družinskega pomočnika, ter stroški za zdravstveno zavarovanje brezposelnih.

 

Minister za javno upravo je poudaril, da bodo učinki še mnogo večji od 31 milijonov, saj je vsebina, s katero se ukvarjajo izjemno obsežna, obenem pa za mnoge rešitve ta hip še ne znajo izračunati finančnega učinka. Bo pa finančni učinek znan, ko se bo delovna skupina dogovorila o vseh rešitvah in nato nabor konkretnih ukrepov, meseca junija, predlagala vladi.


Poleg tega pa delovna skupina namerava vladi predlagati spremembo njenega poslovnika, in sicer tako, da bi moral katerikoli državni organ, ki pripravlja predpis v pristojnosti občin, rešitve pri pripravi uskladiti z občinami.
Ob ukrepih, ki imajo finančne učinke, so izjemno pomembni tudi tisti, ki občine razbremenjujejo različnih administrativnih bremen, je še poudaril minister za javno upravo. To so rešitve, ki bodo občine naredile prijaznejše in dostopnejše, je dodal.


Vodja Službe za lokalno samoupravo dr. Lavtar je pojasnil, da je delovna skupina pregledala 62 predpisov iz pristojnosti skoraj vseh ministrstev. Dejal je, da bodo pri nekaterih predpisih potrebne vsebinske spremembe, pri drugih pa bo treba poskrbeti za implementacijo ali boljšo interpretacijo.


Na novinarski konferenci so delo Delovne skupine za pripravo predlogov sprememb zakonodaje za zmanjšanje stroškov občin pohvalili tudi predstavniki občinskih združenj. Jasmina Vidmar iz Skupnosti občin Slovenije, Mihaela Smrdel iz Združenja občin Slovenije in Miloš Senčur iz Združenja mestnih občin Slovenije.