Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Rudi Medved na ministrskem zasedanju Sveta OECD

Pariz, 22. maj 2019 – ministrska delegacija slovenske vlade se udeležuje ministrskega zasedanja Sveta Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Gre za največji letni dogodek te mednarodne organizacije, ki poteka letos 22. in 23. maja 2019 na njenem sedežu v Parizu. Ministrsko zasedanje je organizirano v sklopu »Tedna OECD,« ki se je začel že 20. in 21. maja 2019 s Forumom OECD, dogodkom, namenjenem vključevanju javnosti iz vladnih, poslovnih, sindikalnih in civilnodružbenih krogov ter medijev in stroke. Vodilna tema letošnjega ministrskega zasedanja je digitalna preobrazba. 

Na današnjem srečanju so ministri v plenumu razpravljali o izkoriščanju potenciala digitalne preobrazbe in o tem, kako vlogo lahko imajo pri tem vlade. Strinjali so se, da ima pomembno vlogo mednarodno sodelovanje. 
Srečanje se je nadaljevalo v treh ločenih razpravah, v katerih so ministri osvetliti digitalno preobrazbo z vidikov konkurenčnosti in digitalne varnosti.  Poudarjali so, da so z digitalno preobrazbo nujno potrebne nove veščine, izobraževanja in zaposlitve.
Posebno pozornost so ministri namenili politikam OECD za zaupanje vredno uporabo tehnologij umetne inteligence. V tem delu razprave so ministri sprejeli tudi  Priporočila OECD za področje umetne inteligence. 
Stališče Slovenije je minister za javno upravo Rudi Medved pojasnil v ločeni razpravi  o digitalni varnosti, zasebnosti in varstvu potrošnikov. V svojem nastopu je izrazil zadovoljstvo, »da je OECD trdo delal na pripravi Priporočila o digitalni varnosti kritičnih dejavnosti« in v nadaljevanju pojasnil,  »da  Slovenija, kot država, želi  okrepiti svoj nacionalni digitalni varnostni sistem.« Minister je dejal, »da lahko to priporočilo pomaga vsaki državi pri njenih prizadevanjih k ozaveščanju, pripravi strateških temeljev in krepitvi zmogljivosti za zagotavljanje digitalne varnosti.« 
»Vse to, skupaj z varovanjem osebnih podatkov za zagotavljanje digitalne zasebnosti, je osnova za hitrejšo digitalno preobrazbo in posledično razvoj katerekoli države na svetu,« je še dejal.  

Ob robu zasedanja se je minister Rudi Medved sestal s poljskim kolegom Karolom Okonskim.  Beseda je tekla o izzivih na področju informacijske varnosti, s katerimi se srečujeta obe državi in o 5G tehnologiji, ki bo ena izmed osrednjih tem predsedovanja Slovenije EU. Minister Medved je poljskega kolega seznanil še z načrtovanim dogodkom znotraj predsedniške Pobude treh morij, ki se bo odvijal 5. in 6. junija 2019 v Ljubljani. Poudarek bo prav tako na digitalni preobrazbi in informacijski varnosti. 
Minister se  bo ministrskega srečanja v Parizu udeležil tudi jutri. V okviru splošne razprave o uresničevanju koristi digitalizacije za trajnostni razvoj in blaginjo bo sodeloval na dveh ločenih razpravah. V razpravi o digitalnih inovacijah kot orodjih za spodbujanje pametnih rešitev za boljše življenje in razpravi o izkoriščanju koristi trgovine v digitalni dobi. Ob robu uradnega programa ministrskega zasedanja so tudi jutri predvidena ločena srečanja ministra Rudija Medveda z vodilnimi predstavniki sekretariata OECD ter kolegi iz držav članic. 
OECD je multilateralna mednarodna organizacija, v kateri države sodelujejo pri obravnavi ekonomskih, socialnih in okoljskih izzivov. Trenutno ima 36 članic, moto organizacije pa je oblikovanje in implementacija »boljših politik, za boljša življenja.« Slovenija v OECD sodeluje že od leta 2010.