Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

OECD Deklaracija o inovativnosti v javnem sektorju sprejeta in potrjena s strani 40 držav

V okviru ministrskega zasedanja v Parizu na ravni OECD je bila ta teden sprejeta in potrjena Deklaracija o inovativnosti v javnem sektorju, ki zagotavlja poenotenje delovanja in upravljanja na področju inovativnosti, zagotavlja skupna načela ter podpira širitev in izboljšanje upravljanja inovativnosti za obravnavanje različnih izzivov in izkoriščanje priložnosti za boljše delovanje. Slovenija je bila kot članica vpeta v pripravo besedila že od samega začetka.

 

Javne uprave po svetu se vsako dnevno soočajo z zelo podobnimi vprašanji, namreč, kako se  odzivati na vse zahtevnejšo kompleksnost sodobnega sveta, nenehne spremembe in obenem uresničiti vse večja pričakovanja državljanov. 


Deklaracija temelji na večletnih izkušnjah in praksah vodilnih držav in strokovnjakov za inovativnost v javnem sektorju. Pri tem ne gre le za stalno izboljševanje, temveč za uporabo novih prijemov na nove načine – tako v obstoječih kot novih okoljih. Pri inovaciji ni dovolj, da novost samo uvedemo, ampak mora ta imeti tudi učinek v boljšem rezultatu, večji učinkovitost in zadovoljstvu uporabnikov.

 

Deklaracija o inovativnosti naslavlja pet ključnih stebrov, in sicer:
1. Politična in finančna podpora inovativnosti, ki je v jedru vseh javnih storitev in del vsakdanjika javnega uslužbenca.
2. Dvig kompetenc javnih uslužbencev za potrebe reševanja vse kompleksnejših izzivov.
3. Podpora in spodbujanje javnih uslužbencev k preseganju ustaljenih načinov dela, eksperimentiranju ter testiranju novih pristopov za zagotavljanje boljših in trajnejših rešitev.
4. Podpora sodelovanju in soustvarjanju z različnimi akterji družbe.
5. Spodbujanje izmenjave in dostopnosti pridobljenih znanj in izkušenj s področja novih načinov delovanja.

 

 

 

 

Cilji in aktivnosti projekta Inovativen.si, ki ga vodimo in razvijamo na Ministrstvu za javno upravo, sledijo omenjenim stebrom, s sprejetjem deklaracije pa so tudi formalno postali zaveza vsem državam, da strmimo k zapisanemu ter uporabniku čim bolje približamo storitve.