Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Drugi dan ministrskega srečanja OECD: Minister Rudi Medved o uresničevanju koristi digitalizacije za trajnostni razvoj in blaginjo

Na današnjem ministrskem srečanju vrha OECD je tekla beseda o uresničevanju koristi digitalizacije za trajnostni razvoj in blaginjo. Splošni razpravi so sledile ločene razprave o vlogi inovacij pri doseganju trajnostnih razvojnih ciljev, uvajanju krožnega gospodarstva in zelene rasti ter spodbujanju pametnih rešitev za boljše življenje.

Minister Rudi Medved je sodeloval v ločenih razpravah. Na  omizju o digitalnih inovacijah za boljšo družbo je spregovoril o digitalnih tehnologijah, ki v polnosti spreminjajo naša življenja. V svojem izvajanju je posebej poudaril, "da nove storitve same po sebi ne prinašajo dodane vrednosti, če na drugi strani nimamo ustrezno usposobljenih uporabnikov in odločevalcev, ki v digitalizaciji vidijo posebno priložnost."

 

Dotaknil se je  tudi izzivov in pasti, ki jih prinašajo nove tehnologije ter poudaril: "Velike internetne platforme uporabnikom nudijo brezplačne storitve. Toda, ali so res brezplačne?" se je spraševal minister Medved. Strinjal se je, "da moramo krepiti inovacije v raziskave« in v nadaljevanju razprave posebej podčrtal »nujnost jasnih standardov in visokih etičnih meril". V zaključnem izvajanju pa je izpostavil pomen OECD pri vzpostavljanju takih standardov.

 

Minister je sodeloval tudi na plenarnem zasedanju omizja o prepoznavanju koristi trgovine v digitalni dobi, kjer je izpostavil: »Slovenija zastopa stališče, da ima digitalizacija velik vpliv na mednarodno trgovino,« ter nadaljeval, da to prinaša "številne priložnosti, pa tudi izzive". "Zato je pomembno obravnavati vse vidike," je še povedal in ob tem posebej izpostavil, da je pri tem potreben celovit pristop.

 

Tudi v četrtek, 23. maja 2019, je minister Rudi Medved nadaljeval z bilateralnimi pogovori. Ob robu ministrskega srečanja se je ločeno sestal  z latvijskim ministrom Jurisem Pūcem. V pogovoru sta izmenjala poglede na digitalno preobrazbo, o čemer je potekala tudi razprava na tokratnem zasedanju.

 

Na koncu srečanja so ministri sprejeli skupno izjavo, v kateri je zapisano, da so priložnosti in izzivi naslovljeni tudi v zadnjih dokumentih, ki jih je sprejela OECD. Tudi v OECD priporočilih o umetni inteligenci, potrjenih na včerajšnjem zasedanju.