Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Medved na Nacionalni konferenci o odpravi prekarnosti: »Še vedno nismo prišli do prave definicije prekarnosti!«

»Kljub temu, da se o problematiki pogovarjamo že nekaj časa, še vedno nismo prišli do prave in končne definicije prekarnosti«, je danes na Nacionalni konferenci o odpravi prekarnosti izpostavil minister za javno upravo Rudi Medved. Dejal je še, da morajo biti v boju proti prekarnosti povezani vsi segmenti družbe, saj gre za sistemske ukrepe.

Kot je še dejal minister za javno upravo, se ukrepe pričakuje le od države, medtem ko se premalo trka na vest delodajalcev. Povedal je, da se s to tematiko sooča tudi javni sektor, denimo v primerih, ko se študente zaposluje z elementi redne zaposlitve, in ko se najema zunanje izvajalce (outsourcing), kar se je izkazalo kot velik problem pri čistilkah prostorov na ravni državne uprave. »Ministrstvo za javno upravo je v zvezi s tem že pridobilo študijo, na osnovi katere bodo zasnovane rešitve, vendar ne na hitro, ampak na osnovi strokovnih argumentov in širokega dialoga«, je še poudaril minister.


Direktor Inštituta za študije prekariata Črt Poglajen je v uvodnem nagovoru predstavil nekaj podatkov, med njimi tudi, da je leta 2017 v eni od prekarnih oblik delalo okoli 322.000 ljudi, kar predstavlja 35 odstotkov vseh delovno aktivnih.


 Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer je povedala, da se je mogoče proti fenomenu prekarnosti boriti le sistemsko, s celovitim naborom ukrepov. V tej luči veliko upov polaga na medresorsko delovno skupino za načrtovanje in izvedbo ukrepov proti prekarnosti. Na ministrstvu za pravosodje bodo po besedah ministrice Andreje Katič prekarnost naslovili v obliki odprave volonterskega sodniškega pripravništva.

 

Na konferenci je nastopil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je izpostavil kar nekaj točk, na katerih se MIZŠ srečuje s problematiko prekarnosti. Dejal je, da na ministrstvu dograjujejo oblike pripravništva, ter se spopadajo z umeščanjem strokovnih izpitov, ki "pogojujejo neke vrste prekariat", saj zaposlitev za nedoločen čas, preden so opravljeni, ni mogoča. Prekarnost je sicer po njegovih besedah posledica globalizacije. Večina je "v to zgodbo potisnjenih", nekateri pa v takih oblikah dela zaradi inovativnosti vidijo priložnost, je dodal. Tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je pozval k oblikovanju ustreznih pravnih okvirjev za prekarne delavce, poudaril pa je tudi, da je treba podjetja spodbujati, da za ohranitev konkurenčnosti v ospredje postavijo človeka. Ugodne učinke naj bi imeli tudi usposabljanje, vajeništvo in zgledovanje po nekaterih tujih investitorjih v Sloveniji, ki zgledno skrbijo za zaposlene.

 

Državna sekretarka v kabinetu vlade Anja Kopač Mrak je zatrdila, da imajo v boju proti prekarnosti podporo vsi resorji. Za ureditev področja bo treba pogledati posamezne oblike dela, za oblikovanje rešitev pa bo nujen širši družbeni konsenz, je ocenila.


Tudi predsednik DZ Dejan Židan je izpostavil, da so različne oblike dela pri nas različno obdavčene in opozoril, da bi bila lahko, dokler bo tako, regulacija neuspešna. Prekarne delavce je pozval k povezovanju v sindikate, saj bodo tako močnejši. Sam upa, da bo medresorska skupina rešitve na mizo dala čim prej.

 

Spregovoril je še glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Kot je povedal, pogreša prijave prekarnih delavcev. Dokler se ne bodo zavedali svojih pravic in dokler delodajalci ne bodo spoštovali predpisov, bodo kršitve ostajale, je še dejal.