Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Problemska konferenca o naročanju ekoloških živil-12. april

V organizaciji Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj v okviru projekta GPP 2020 in v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Mestno občino Ljubljana v okviru Zelene prestolnice Evrope 2016 bo 12. aprila v poslopju FURS potekala Problemska konferenca o naročanju ekoloških živil.

Namen problemske konference bo seznanitev z novostmi Zakona o javnem naročanju za področje živil, izmenjava izkušenj pri naročanju ekoloških živil s predstavitvijo dobrih praks ter izboljšanje ponudbe ekoloških živil.

 

Na področju zelenega javnega naročanja je pričakovati kar nekaj sprememb. Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za okolje in prostor sta napovedala reformo obstoječe Uredbe o zelenem javnem naročanju - kar vključuje tudi Prilogo 2 - v okviru Okvirnega programa za prehod v zeleno gospodarstva (OPZG), ki ga je Vlada Republike Slovenije sprejela oktobra 2015.

 

Precej novega je za zeleno naročanja že predvideno v ZJN-3, ki bo stopil v veljavo 1. aprila, še posebej za naročanje ekoloških živil. Tako je v 84. členu v osmem odstavku zapisano: »Pri merilih za izbiro ponudbe pri naročanju živil se prednostno upoštevajo živila, ki so v shemah kakovosti (na primer sezonsko pridelana živila na integriran način, sezonsko pridelana živila na ekološki način ipd.), živila, ki so proizvedena po nacionalnih predpisih o kakovosti živil ter živila, ki so trajnostno pridelana in predelana in je zagotovljena višja kakovost živil z vidika večje svežine ali nižjih okoljskih obremenitev pri prevozu«. V skladu s petim odstavkom 73. člena pa se spodbuja tudi naročanje živil po načelu kratkih verig, s čimer se na preprost način v javno naročanje živil vključuje slovenske pridelovalce in predelovalce živil.


Po štirih letih izvajanja Uredbe o ZeJN bo na problemski konferenci torej smiselno spregovoriti tudi o tem, kako uspešno je izvajanje uredbe na področju eko živil, s kakšnimi izzivi se soočajo javni naročnik in še posebej, ali ponudba eko živil zadošča povpraševanju in kako jo je mogoče povečati.