Skoči na vsebino

INOVATIVEN.SI

Inovativen.si? Sem. SMO!

Nazadnje osveženo, 28. 11. 2017

 

Inovativnost v državnih upravah po svetu in pri nas ni od včeraj. Le pomislite, kje bi bili danes, če ne bi nekoč neka modra oblast uvedla obveznega šolanja v domačem jeziku? Ali če ne bi Feničani namesto blagovne menjave uvedli tistega menjalnega sredstva, denarja. Inovacije - in to ne le tiste tehnološke - so bile od nekdaj osnovno gibalo razvoja vsake družbe, gonilo gospodarskega napredka in večje kakovosti življenja.


In vendar so bili izzivi, s katerimi so se soočale vlade v preteklosti,  precej manj kompleksni, kot so  današnji. Medsebojna odvisnost in prepletenost problematik, rastoče zahteve in potrebe državljanov, skokovit razvoj novih tehnologij in globalna povezanost vseh nas, zahtevajo spremembo načina delovanja javnih sistemov. Tradicionalni modeli organiziranja, odločanja in delovanja postajajo vedno manj uspešni. Potrebna je še hitrejša odzivnost na potrebe državljanov in še večja fleksibilnost v načinu delovanja.


In ravno to naslavlja projekt Inovativen.si - kreativno reševanje izzivov in zagotovitev znanja in kompetenc zaposlenih za drugačen način dela. Želimo, da inovativni pristopi postanejo naš vsakdan, želimo okrepiti inovacijsko kulturo v državni upravi.

 

Namen projekta je z inovativnimi metodami in v partnerstvu med javno upravo, državljani, civilno družbo in zasebnim sektorjem priti do bolj kakovostnih rešitev in storitev bolj po meri uporabnikov.

 

Kdo?
Projektna skupina, katere osnovni nalogi bosta (v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki) organom državne uprave nuditi strokovno podporo in pomoč pri uporabi inovativnih pristopov za reševanje izzivov  ter organizacija usposabljanj za dvig veščin javnih uslužbencev in samostojno uporabo inovativnih metod in tehnik.

 

Kako?


Izbirali bomo ideje, ki jih bodo na nas naslovili organi državne uprave in iskali rešitve skozi izdelavo prototipov in z aktivnim vključevanjem uporabnikov v snovanje od samega začetka.


Skozi proces različnih usposabljanj bomo popeljali najmanj 1.200  uslužbencev.


Oblikovali bomo inovativno skupnost v državni upravi ter jo povezali s podobnimi  na mednarodni ravni. Nenehno bomo skrbeli za prenos znanj, izkušenj in dobrih praks.

 

Vabilo na strokovni dialog pred javnim naročilom

4. decembra 2017, ob 10. uri, na Ministrstvu za javno upravo (Tiskovno središče, Tržaška cesta 21, Ljubljana).

Ker želimo, da skupaj gradimo uspešne zgodbe vas vabimo, da se nam pridružite in izkoristite priložnost neposrednega dialoga, vas vabimo na kratko predstavitev projekta Inovativen.si in strokovni dialog pred pripravo javnega naročila, ki ga bomo izvedli v začetku leta 2018. Strokovni dialog je namenjen predstavitvi storitev za katere bomo iskali zunanje strokovnjake za reševanje izzivov v javni upravi.