Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DIGITALNE KOMPETENCE (V PRIPRAVI)

Dvig digitalnih kompetenc med javnimi uslužbenci

 


Slovenija je sprejela strategijo DIGITALNA SLOVENIJA 2020, v okviru katere se zavezuje za hitrejši razvoj digitalne družbe. Prilagoditev zahtevam digitalizacije družbe terja ustrezna IKT-znanja in spretnosti, zato spodbujamo krepitev digitalne pismenosti - novih veščin in znanj za opolnomočenje prebivalcev.


Na Upravni akademiji Ministrstva za javno upravo pripravljamo prenovljeni program usposabljanja za digitalne kompetence za javne uslužbence. Za osnovo je uporabljen Evropski okvir digitalnih kompetenc za državljane - DigComp2.1. Kompetenčni model vsebuje 21 kompetenc, ki so razvrščene v pet področij: informacijska pismenost, komunikacija in sodelovanje, izdelovanje digitalnih vsebin, varnost in reševanje problemov. (Vir: https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eur-scientific-and-technical-research-reports/digcomp-21-digital-competence-framework-citizens-eight-proficiency-levels-and-examples-use)

 

Cilji usposabljanja so:
• razvijanje digitalnih kompetenc udeležencev na področjih zbiranja in vrednotenja informacij, informacijske pismenosti, komuniciranja in sodelovanja z uporabo digitalnih tehnologij, izdelovanja digitalnih vsebin, varnosti in reševanja problemov;
• doseganje ravni digitalnih kompetenc na nivoju samostojnega uporabnika (po okviru DigComp 2.1 - raven premagovanja ovir);
• refleksija lastnih potreb po razvoju digitalnih kompetenc;
• promoviranje uporabe storitev digitalne družbe;
• raziskava možnosti uporabe različnih digitalnih orodij in okolij na konkretnih primerih.
 

V usposabljanju bodo teoretična izhodišča nadgrajena z individualnim oz. sodelovalnim delom udeležencev v praktičnih delavnicah, s poudarkom na uporabnih znanjih ter spoznavanju in razumevanju tehnologije kot pripomočka za učinkovitejše delo in reševanje problemov.